EL PERFIL DEL DETINGUT

El moment més turbulent de Subies

L'expresident de la federació catalana, de 48 anys, va ser jugador i president en el Benavent, el club del seu poble

Els seus excol·laboradors el consideren "intervencionista" i destaquen el seu domini del "món i submon del futbol"

rpaniagua45687309 andreu subies foto  sport181030185209

rpaniagua45687309 andreu subies foto sport181030185209

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Fa un parell de setmanes va tenir la seva última aparició pública a la Gala de les Estrelles del futbol català, una cita que Andreu Subies Forcada (Benavent de Segrià, 1970) va crear durant el seu mandat al capdavant de la federació catalana (2011-2018). "Sempre estic i estaré amb el futbol català", va proclamar el dirigent. Pocs imaginaven que dies després seria detingut per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació anticorrupcióGuàrdia Civil  pel'cas Villar'.

Subies ha estat vinculat al futbol des de la seva infància. A l’AEM Lleida va donar les seves primeres puntades de peu a la pilota i va passar per l’AlpicatArtesa de SegreTorrefarreraAlcarràs Almacelles abans de tornar a l’equip de la seva localitat natal, en el qual va jugar de davanter. En la seva etapa final de futbolista va compaginar la gespa amb el càrrec de president, al qual es va dedicar per complet després portant el club des de l’antiga Tercera Territorial Catalana a la Tercera Divisió espanyola. El 2010 va posar fi al seu mandat.

Triomf sobre Llauradó

Amb 39 anys va entrar a la junta directiva de la FCF com a vicepresident primer. El 29 de desembre del 2010 va comandar una dimissió en massa de directius per forçar unes eleccions que es van celebrar el 26 de març del 2011. En aquestes eleccions va tombarJaume Llauradó i va arribar a la presidència.

El juliol del 2016 va ser reelegit. "Andreu va ser qui va modernitzar la federació catalana en tots els sentits. Com les oficines que ha vist tothom a la televisió. Abans semblava una seu dels anys 40. Ara és una federació moderna", explica a EL PERIÓDICO un antic col·laborador de Subies a la FCF.

La Guàrdia Civil escorcolla, aquest dimarts, la seu de la federació catalana / ALBERTO ESTÉVEZ (EFE)

Els que van conviure amb el detingut destaquen la seva àmplia experiència. "És un home que ha viscut el futbol en totes les seves facetes. Coneix de meravella el món i el submon d’aquest esport, amb un domini perfecte delsvots  i el poder. A les assemblees arrasava", asseguren fonts de l’organisme català. Subies, per exemple, es va convertir en el primer president de la Catalana amb un sou, que superava els 100.000 euros anuals, amb 198 vots a favor i només 10 en contra.

"Volia decidir-ho tot"

Notícies relacionades

Els seus excol·laboradors qualifiquen el dirigent de "molt intervencionista, capaç de decidir la pilota de la pilota". Res quedava lluny de la seva mirada. "Dominava totes les esferes, volia decidir-ho tot. No hi havia res que no passés per ell. No obstant, mai vaig veure cap indici de manefleria. Fa dos anys ja es va parlar una mica d’això, però no m’esperava aquesta situació. A més fa l’efecte que està tot fet i clar, com si no hi hagués presumpció d’innocència".

En el tracte personal, mentrestant, "és pròxim amb alguns, però dur amb els seus col·laboradors més pròxims". Entre les decisions de Subies al capdavant de la Catalana destaca l’elecció de Gerard López com a seleccionador en lloc de Johan Cruyff l’octubre del 2013. El juliol passat va anunciar la seva marxa de la FCF per enrolar-se com a vicepresident en la nova junta de la federació espanyola comandada per Luis Rubiales.