EREN ALPINISTES

Accident d'helicòpter al Tadjikistan: 5 de morts i un muntanyenc basc rescatat

Els esportistes, la nacionalitat dels quals es desconeix, pretenien escalar el cim Ismail Samani, el més alt de l'antiga URSS

ismail-samani

ismail-samani

2
Es llegeix en minuts

Cinc persones han mort a l’estavellar-se un helicòpter Dc-8 a la serralada de Pamir (Tadjikistan) amb 18 persones a bord quan transportava a un grup d’alpinistes des del cim Ismail Samani (7.495 m.), van confirmar aquest dilluns les autoritats tadjikes. “Tres alpinistes russos i dos membres de la tripulació, ciutadans del Tadjikistan, han mort com a resultat d’un accident a l’est del Tadjikistan”, va informar a l’agència russa RIA Nóvosti un portaveu del Comitè de Situacions d’Emergències (CSE) tadjik. Entre els supervivents hi ha un muntanyenc basc que es diu Roberto Rodrigo i que està ingressat en un hospital d’aquest país sobirà de l’Àsia Central i antiga república de la Unió Soviètica.

Una font al centre operatiu de rescat desplegat a l’aeroport tadjik de Lajsh va precisar a RIA Nóvosti que 12 supervivents ja han sigut rescatats de la zona de l’accident i traslladats a diversos hospitals. Anteriorment, la portaveu del CSE, Umeda Yusufi, va informar de l’inici de l’operació de rescat amb ajuda d’almenys dos helicòpters. Tot i que al principi es va parlar de 16 persones a bord del Dc-8 accidentat, el cap del Consell per al Desenvolupament de Turisme tadjik, Davlat Jabíbov, va assegurar a RIA Nóvosti que a l’helicòpter viatjaven 18 persones.

Les operacions de rescat

“Tretze professionals, capaços de treballar en condicions extremes i a gran altura, treballen al costat del personal del CSE en el rescat de 15 alpinistes i 3 tripulants que es trobaven a l’helicòpter accidentat”, va explicar Jabíbov. El funcionari tadjik no va precisar la nacionalitat dels alpinistes, però segons diverses fonts, a bord de l’helicòpter es trobaven tres tripulants tadjiks, 13 alpinistes russos, un de bielorús i un altre d’espanyol.

El Dc-8, de fabricació russa, transportava els alpinistes des del cim Ismail Samani, que els esportistes havien escalat, al seu campament base a la glacera Fortambek. Segons dades preliminars, l’helicòpter es va estavellar a les 14.30 hora local (09.30 GMT) de diumenge passat a una altura superior als 7.000 metres.

El mal temps

Notícies relacionades

Pel que sembla, el mal temps a la zona va ser la causa de l’accident, i també la raó per la qual l’operació de rescat va trigar més de 24 hores a arribar. El cim Ismail Samani, de 7.495 metres, és el més alt del Tadjikistan i també ho va ser de la Unió Soviètica. Quan la república centreasiàtica formava part de la desapareguda URSS, el nom de la muntanya era Pic del Comunisme.

El muntanyenc basc Roberto Rodrigo és natural de Barakaldo i pertanyent al Club Alpí Turista d’aquesta localitat biscaïna, segons han explicat la seva família a Efe.