HISTÒRIES DE FUTBOL RUS (2)

Eduard Streltsov, el 'Pelé' rus que va acabar al gulag

El millor jugador soviètic de tots els temps va passar cinc anys en un camp de treballs forçats acusat d'un crim que molts consideren fabricat

zentauroepp43813707 deportes    eduard streltsov180617194732

zentauroepp43813707 deportes eduard streltsov180617194732

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ni Lev Yashin, ni Valetin Ivanov, ni Aleksándr Mostovói, ni Rinat Dasáyev. El millor jugador soviètic/rus de tots els temps es diu Eduard Streltsov, un davanter ros, ben plantat,d’1,82 metres d’altura, qui va desbordar amb el seu talent futbolístic en els anys 50 i 60, justament quan l’URSS obtenia els millors resultats de la seva història. Per a la posteritat ha quedat la passada de taló cap enrere que va patentar, batejada a Rússia com a ‘passada Streltsov’.‘passada Streltsov’  

La sort de l’esportista es va truncar el 1958, poc abans del Mundial que s’anava a disputar a Suècia. Streltsov no va tornar a la concentració de la selecció després d’un dia de festa i, al seu lloc, va acudir a una festa particular en una datxa juntament amb dos companys. L’endemà, tots tres van ser arrestats i acusats de violar una jove de 20 anys també convidada a la festa.

Salvar-lo del desterrament

No es va poder fer res per salvar-lo del desterrament. Els treballadors de ZIL, la fàbrica d’automòbils que va fundar el Torpede de Moscou, el seu club, planejaven una massiva manifestació de suport durant el judici, però la sentència de 12 anys de treballs forçats se’ls va avançar. Els bons oficis del seleccionador soviètic, Gravrill Kachanin, van caure en sac foradat. Segons va reconèixer aquest anys després, quan va acudir a la policia, li van respondre que el mateix líder de l’URSS, Nikita Khruschev estava interessat en el cas i que les altes instàncies del Partit Comunista havien donat a entendre que el futbolista no podia ser ajudat.

El caràcter busca-raons i tabolaire de Streltsov suscitava desassossec en la puritana Unió Soviètica. Lluny de ser l’esportista model al qual aspirava l’establishment comunista, flirtejava i bevia, sovint més del compte. Es va negar a ser traspassat alDinamo de Moscou, l’equip de la KGB, i fins i tot es va arribar a lamentar per haver de tornar al seu país després de jugar a l’estranger,  tota una heretgia en aquells temps.

Però l’incident que va poder haver segellat la seva destinació es va produir el 1957 durant una recepció en el Kremlin per celebrar el títol olímpic de la selecció en els Jocs de MelbourneYekaterina Furtseva, protegida de Khruschev i primera dona que va integrar el Politburó soviètic, va suggerir al jugador que es casés amb la seva filla Svetlana, de 16 anys i enamorada del davanter. Aquest li va respondre que ja tenia nòvia, i, fins i tot segons testimonis, se li va sentir dir a un amic: “Mai no em casaré amb aquesta mona”.

Notícies relacionades

Culpable o no del crim del qual se l’acusava, el cert és que el davanter indòcil va sobreviure al captiveri i va tornar al futbol professional el 1965, ajudant el Torpede a imposar-se en el campionat d’aquell any amb 12 gols en 26 partits.     

      

Temes:

Futbol