OPERACIÓ POLICIAL

Detingut el capità de l'Almeria, Morcillo, per presumpte falsejament de partits

El jugador del club andalús es converteix en el primer futbolista professional arrestat per aquesta circumstància

morcillo

morcillo

2
Es llegeix en minuts

El capità de la Unió Eportiva Almeria, el defensa central Jorge García Morcillo, és un dels 24 detinguts en l’operació antifalsejament duta a terme per la Policia Nacional aquesta setmana, segona part de la realitzada fa quatre mesos i en instrucció actualment en un jutjat de Zafra (Badajoz). La informació ha sigut recollida pel diari ‘El Mundo’.

Segons aquest mitjà el detingut va ser arrestat quan es disposava a anar-se’n de vacances a Itàlia. Morcillo, segons fonts de la investigació, era presumptament un dels jugadors amb qui havia contactat la trama per aconseguir manipular partits i aconseguir beneficis econòmics a través del mercat d’apostes a internet.

Natural de València

La detenció converteix el futbolista, nascut a València el 1986, en el primer jugador professional de Primera o Segona Divisió que és detingut per participar en presumptes falsejaments de partits. Diversos partits de l’Almeria estan en el punt de mira dels investigadors policials, que pertanyen a la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional. S’investiga, per exemple, l’Almeria-Nàstic de Tarragona jugat el 13 de gener passat a l’Estadi dels Jocs del Mediterrani, que ja està en el punt de mira la Lliga Professional de Futbol perquè es va registrar un estrany patró d’aposta ‘on line’.

En aquest partit, que va finalitzar amb el resultat d’1-1, es van registrar a les cases d’apostes volums inusuals d’apostes a l’empat. El capità de l’equip no va jugar aquell partit, però els investigadors, malgrat que no el cataloguen segons el material recollit com un dels caps de la trama, sí que li assignen un paper de prou autoritat al vestidor, i més encara per la seva condició de capità, com per col·laborar en una trama que va oferir l’oportunitat de guanyar milers d’euros en les apostes als corruptors.

Tres temporades amb l’Almeria

Notícies relacionades

Morcillo ha jugat en aquesta, la seva tercera temporada a l’UD Almeria, un total de 26 partits, 35 i 31 en les anteriors campanyes. Els investigadors, prossegueix la mateixa informació, escorcollen diversos partits de l’Almeria de la temporada passada buscant indicis de manipulació. Un altre d’aquests, per exemple, és l’Almeria-Alcorcón jugat el 27 de maig passat, amb un altre empat com a resultat final, aquesta vegada 0-0. Per organitzar un falsejament s’estima que almenys tres o quatre dels 22 futbolistes sobre el terreny de joc han d’esta-ne al cas, tret que es tracti dels porters, la qual cosa facilita encara més la manipulació. L’UD Almeria es va salvar en l’última jornada del descens a 2a B a l’empatar ‘in extremis’ al camp del Lugo.

Aquesta segona part de l’operació (la primera es va dir ‘Pizarro’, i aquesta, ‘Cortés’) ha pivotat, segons fonts policials, al voltant de la col·laboració dels dos detinguts més prominents en la primera, els exfutbolistes Jonan García, que va jugar a l’Athletic, i Iván Moreno, que va coincidir amb el primer al Club Esportiu Guadalajara. La seva col·laboració sembla que ha resultat fonamental per destapar una xarxa que va tocar des de clubs de la Primera Divisió de futbol femení, com el Santa Teresa, fins a ramificar-se a països com Xipre i Lituània, per la qual cosa les forces de l’ordre espanyoles han treballat en estreta col·laboració amb l’Europol.