El Girona s'estavella davant el Betis en un polèmic partit (0-1)

L'àrbitre anul·la tres gols a l'equip de Machín, un d'ells legal

rpaniagua42909891 graf3280  girona  13 04 2018   el centrocampista colombiano 180413221447

rpaniagua42909891 graf3280 girona 13 04 2018 el centrocampista colombiano 180413221447 / Robin Townsend

3
Jordi Danés

No va ser un gol anul·lat. Ni dos. Van ser tres. El Girona es va quedar a zero i va batre tres vegades el porter del Betis. Però Jaime Latre, a instàncies dels seus assistents, els va invalidar l’un darrere l’altre. Ho va encertar en els dos primers per centímetres, però en el tercer va fallar per mig metre. I el Betis va sortir de Montilivi com les tres vegades anteriors que el va visitar: amb els tres punts al sarró. Els d’ahir no només van ser molt soferts, sinó també clarament injustos.

Els verd-i-blancs van rendibilitzar un gran gol de Loren Morón després d’una esplèndida jugada de l’incombustible Joaquín, però la segona part se’ls va fer interminable gràcies a la voracitat del Girona, que va jugar per primera vegada amb un 4-4-2 (Machín va canviar el dibuix al descans) i va tenir contra les cordes el seu rival. El Girona va netejar àmpliament la cara del 5-0 d’Anoeta, però el 0-1 d’ahir va ser un cop molt dur a les aspiracions europees.

Ni un punt dels nou últims ni la patacada a Sant Sebastià va fer canviar els plans a Pablo Machín, que va tornar a posar sobre la gespa l’onze que qualsevol aficionat del Girona ja recita de memòria. Ni va arribar l’hora de Muniesa ni la de Timor. Potser serà dijous a Mendizorroza. Pitjor sort van córrer Eloi Amagat, Pedro Alcalá i especialment Douglas Luiz (12 milions en va pagar el Manchester City aquest estiu al Vasco da Gama) una altra vegada a la grada en benefici del jugador del filial Kevin Soni, que ahir va tornar a jugar. A l’altre costat, Quique Setién va intentar contrarestar el 3-4-2-1 de Machín amb un esquema gairebé idèntic, amb tres centrals i dos carrils profunds que també es van saber guardar les espatlles.

Hiperactivitat

La primera part va ser un constant intercanvi de cops. El Betis va atacar a partir de l’organització i la qualitat i el Girona ho va fer a través de la hiperactivitat. Van començar més entonats els locals, que van estar a punt de trobar fruits amb la pressió il·limitada de Portu (li va robar la cartera a Dani Jimenez, que va rectificar a temps per evitar l’1-0) i amb el guant que Granell té a la cama esquerra (Dani Jiménez, una altra vegada, hi va posar la manyopla per enviar la pilota a córner). No obstant, quan el Betis va agafar la maneta del partit, qui va patir va ser el Girona. Ramalho va tapar un xut a Júnior (m. 17) i Bounou va evitar el 0-1 de Fabián (m. 22).

Al Girona li van anul·lar el 0-1. Juanpe va marcar després que Borja pentinés un centre de Granell, però el canari estava lleugerament avançat. I del possible 1-0 es va passar al 0-1 arran d’una gran acció de Joaquín, que va assistir Loren Morón per a una definició de primera del davanter. Amb igualtat d’oportunitats a la primera part, el Betis va arribar al descans amb el triomf encarrilat.

Canvi de sistema

Pablo Machín va sorprendre en la represa amb una doble substitució i un canvi de sistema. Per primera vegada en moltíssim temps, el Girona va aparcar la defensa de tres i va plantejar un 4-4-2 que va fer molt de mal al Betis. El carril esquerre, amb Aday i sobretot Mojica, va ser temible. El dret, amb Portu i Ramalho, no tant, però també va tenir protagonisme. Molt menys que l’àrbitre, que va invalidar dos gols a Stuani a instàncies del seu assistent. En el primer, l’uruguaià va rematar a la perfecció un centre d’or de Mojica, però estava lleugerament avançat (m. 61). En el segon, després d’un altre centre magistral de Granell, el cop de cap de Stuani que va acabar a les xarxes mai hauria d’haver sigut anul·lat pel col·legiat.

Amb les ales tallades, el Girona va seguir insistint i posant la por al cos al Betis. Setién va intentar oxigenar el seu atac per sorprendre la contra, però ni Tello ni Sanabria van poder explotar la seva velocitat. De fet, els visitants van tenir prou feina a contenir les envestides del Girona, que va acabar maleint els tres minuts afegits després que el Betis mostrés tota l’experiència a la segona part. L’ímpetu i també la impotència li van costar al Girona fins a quatre grogues a partir del minut 85. I el 0-1 li pot costar a l’equip un bon percentatge de les seves aspiracions de jugar a Europa.