VIDA RÈCORD

L'atleta més vell del món (101 anys) competirà al Master de Madrid

Giuseppe Ottaviani saltarà longitud i triple, correrà 60 i llançarà pes a les pistes de Gallur

cmontanyes42511827 giuseppe ottaviani180314183507

cmontanyes42511827 giuseppe ottaviani180314183507

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Giuseppe Ottaviani, un sastre italià que el 20 de maig complirà 102 anys, tindrà l'honor d'encapçalar l'escalafó per edats als Campionats d'Europa Masters d'atletisme, que es disputaran del 19 al 24 de març a Madrid. A aquest atleta centenari no se l'ha de confondre amb el famós dj de música trancedj que triomfa a Youtube.

L'atleta calabrès de Sant'Ippolito, cinquè de l'actriu nord-americana Olivia de Havilland, practica 11 disciplines atlètiques, però als Europeus de Madrid, per raons de programa, es resignarà a competir en quatre: correrà els 60 metres llisos, saltarà longitud i triple i llançarà el pes de tres quilos.

Ottaviani és l'únic centenari entre els 3.844 atletes inscrits (tots més grans de 35 anys), un rècord absolut de participació, i supera en mig miler la concurrència més alta registrada amb anterioritat, els 3.300 de Gant, fa set anys.

Amb marques en diferents categories

¿Quant es pot córrer, saltar i llançar amb 101 anys? Ottaviani arriba a Madrid amb aquestes marques de l'any: corre els 60 metres en 19.25 segons; salta 1,16 metres en longitud i 3,27 en triple, i llança la bola de tres quilos a 3,17 metres.

El centenari atleta italià té fama de primmirat i la seva ambició l'ha portat a presentar les seves queixes als organitzadors espanyols, al reclamar, sense èxit, una modificació del programa de competició per poder competir en més proves.

L'atleta més veterà d'Espanya, el català Valentín Huch, de 98 anys, va patir el gener passat una afecció cardíaca i es perdrà el torneig. En la seva absència, l'espanyol de més edat serà Luis Marimón, que acaba de complir els 90 i saltarà longitud. Hi va amb una marca d'1,34 metres.

En la selecció espanyola hi haurà Aurora Pérez, uns quants anys millor atleta veterana d'Espanya i campiona nacional de marató el 1996, que aquest any ja ha batut els rècords nacionals de 400, 800 i 1.500 en la seva categoria (W60) i sortirà com a favorita en les dues últimes distàncies.

Tampoc faltarà a la cita un dels habituals: Javier Odriozola, actual director general d'Esports de l'Ajuntament de Madrid i germà de l'expresident de la Federació Espanyola d'Atletisme, José María. El dirigent polític s'ha inscrit en 800, 1.500, 3.000 i cros (5 km).

Un cita ineludible a Gallur

L'atletisme màster (més grans de 35 anys) ha experimentat un gran auge els últims anys, i la prolongació de les seves carreres esportives per part dels atletes d'elit ha fet que Ruth Beitia, retirada l'any passat, hagi sigut campiona olímpica i europea d'altura a una edat en què ja podia competir com a veterana (té el rècord mundial de la categoria amb 1,98).

La pista coberta de Gallur registrarà, per tant, la més gran afluència de veterans en uns Europeus. "I això que l'Associació Europea ha sigut inflexible respecte al termini d'inscripció, que es tanca dos mesos abans, de manera que més de 200 s'han quedat fora", va explicar a l'agència Efe Fernando Marquina, coordinador d'Atletisme Master a la Federació Espanyola.

Notícies relacionades

"Espanya comptarà amb 1.530 atletes, que també suposa un rècord de participació, amb 400 més que a Sant Sebastià, fa cinc anys. En canvi, Rússia no tindrà ni un atleta. Aquí no s'ha autoritzat cap rus perquè competeixi com a neutral, com en altres campionats", va assenyalar.

Els Europeus de veterans resulten atractius també per a atletes d'elit que al seu dia van tenir renom a Espanya, com el velocista asturià Pedro Pablo Nolet, dues vegades campió nacional de 100; la val·lisoletana Mayte Martínez, plata europea i bronze mundial en 800, o el granadí Enrique Molina, bronze mundial en 3.000.