VIOLÈNCIA EN EL FUTBOL

L'Spartak de Moscou exculpa els seus ultres i parla de provocació basca

El jutjat de guàrdia deixa en llibertat els nou detinguts pels altercats

rpaniagua42296018 graf8590  bilbao  espa a   21 01 2016   la consejera de segu180224175902

rpaniagua42296018 graf8590 bilbao espa a 21 01 2016 la consejera de segu180224175902 / Luis Tejido

2
Es llegeix en minuts

L’Spartak de Moscou ha respost amb contundència les acusacions que està rebent per la violència dels seus seguidors més radicals, que van causar diversos altercats a Vitòria i Bilbao, on es va viure una batalla campal abans del matx de l’Europa League de dijous passat. La mort d’un ertzaina va agreujar la barbàrie i va fer tornar al primer pla de l’actualitat una plaga que preocupa especialment quan falten quatre mesos per a l’inici del Mundial. 

El vicepresident de l’Spartak de Moscou, Nail Izmailov, va acusar la premsa espanyola i els aficionats radicals de l’Athletic de provocar els incidents violents, en què va morir a conseqüència d’un infart l’ertzaina Inocencio Alonso García. «Sabíem des del principi que no seríem ben rebuts a Bilbao. Primer van ser les publicacions a la premsa sobre els aficionats de l’Spartak, després les marxes dels radicals locals i les fortes mesures de seguretat. Estava clar que hi hauria provocacions», va dir Izmailov.

Sense incidents en l'anada

El dirigent rus va descarregar de culpa els aficionats del seu equip a l’assenyalar que aquests l’únic que van fer va ser respondre a les amenaces basques. «Quan t’ataquen, et veus forçat a defensar-te», va destacar el número dos del club moscovita. I per justificar els seus arguments va recordar que en el partit d’anada disputat a Moscou no hi va haver cap incident.

Per un altre costat, els nous detinguts en els enfrontaments (cinc bascos, tres russos i un polonès) van quedar ahir en llibertat amb càrrecs després de declarar davant el jutge de Guàrdia de Bilbao. Tots els alliberats hauran de respondre davant la justícia per delictes de desordres públics i baralla tumultuària, i en el cas dels tres russos i el polonès, també d’un altre delicte d’atemptat a agents de l’autoritat.

10 minuts de silenci

Els companys del policia mort li van retre ahir homenatge al lloc on va morir, l’esplanada situada a tocar de l’estadi de San Mamés. Els agents, de paisà, van assistir a l’acte convocat pel sindicat Esan, al qual pertanyia Inocencio Alonso. Els concentrats van guardar 10 minuts de silenci en la seva memòria i, al final, li van tributar una ofrena floral.

Un home diposita una corona de flors durant la concentració d'aquest dissabte per la mort de l''ertzaina / javier zorilla (efe)

El secretari general d’Esan, Eneko Urkijo, va reclamar un canvi tant en les condicions laborals dels agents de la Brigada Mòbil, que porten a terme guàrdies de fins a 14 hores, com del model policial que defensa el departament de Seguretat d’«enfrontament cos a cos amb els manifestants». Urkijo va lamentar l’escassetat d’efectius per poder «fer front a un nodrit nombre de radicals capaços d’atacar els policies, ciutadans o seguidors rivals».

Funeral a Ermua

Notícies relacionades

«Tant si els agrada com si no, s’ha de tornar al model anterior (amb llançapilotes) perquè és l’únic que es pot utilitzar aquí a Euskadi», va apuntar Urkijo, que també va llançar un missatge per a l’Athletic i els partits polítics. «Han de prendre mesures per desterrar la violència del futbol. No podem permetre ni un minut més que un partit de futbol o qualsevol esdeveniment esportiu es converteixi en una batalla campal». 

La consellera basca de seguretat, Estefanía Beltrán de Heredia, va remarcar «el dolor i la consternació» que va causar la mort. El funeral va tenir lloc ahir a la tarda a Ermua, localitat natal de l’agent.