ULTRES DEL FUTBOL

Carta colpidora d'un ertzaina per la mort del seu company a Bilbao

"El company em va caure al costat en la càrrega que es va fer a la campa de San Mamés", escriu

recordatorio-ino-img 4576

recordatorio-ino-img 4576

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un ertzaina, membre de la Brigada Mòbil de la policia basca, ha emès per missatgeria mòbil una carta oberta als seus companys lamentant la mort "d'un company, un pare de família de 51 anys que té nom i cognoms, Inocencio Alonso, sota d'aquesta granota negra que jo també porto tan orgullós". L'agent, que vol mantenir l'anonimat, és ertzaina de base, i va ser enviat als altercats d'ahir a la nit entre ultres de l'Athletic Club de Bilbao i de l'Spartak de Moscou amb la furgoneta que circulava al costat de la que transportava la dotació de l'ertzaina mort per aturada cardiorespiratòria.

 "El company em va caure al costat en la càrrega que es va fer a la campa de San Mamés… no sé si per impacte de bengales, pedres, ampolles o simplement per la tensió d'aquell moment i l'equip de protecció que portem, que et roba fins a l'últim bri d'oxigen en moments de màxima tensió. T'ofegues, et quedes sense aire i a sobre ens pegaven amb barres de ferro i ens tiraven de tot", relata el policia basc. El seu missatge ha començat a circular aquest migdia durant les concentracions de repulsa contra la violència en el futbol que s'han convocat al País Basc.

"Tots bascos"

L'agent assenyala culpables en la seva carta oberta: "No eren gent estrangera, no, eren d'Herri Norte i els seus amics els que van provocar allò d'ahir". En aquest mateix sentit han opinat diversos sindicats policials, i fins i tot el delegat del Govern al País Basc, Javier de Andrés, que, en declaracions a Onda Cero, ha vinculat els membres de la penya Herri Norte amb la kale borroka: "Tenen experiència a llançar objectes a la policia".  

Seguidors de l'Spartak passen davant d'agents de la policia basca. / REUTERS

"No eren gent estrangera, no, eren d'Herri Norte i els seus amics els que van provocar allò d'ahir"

El policia antiavalots basc explica la seva versió dels incidents d'ahir assenyalant que "eren tots bascos els que van anar a la caça de russos, i els únics responsables del que va passar. Gent d'aquí. Van anar a la caça dels russos armats, llançant-los de tot, sense contemplar que allà al mig hi ha famílies amb gent gran, nens… que gràcies a la professionalitat dels meus companys no van sortir lesionats i que només anaven a veure el futbol, la seva il·lusió".

Alta tensió

Notícies relacionades

L'ertzaina es lamenta de la mort d'Ino, el seu company, amb tristes paraules: "És dur, a aquestes situacions t'hi acostumes... a rebre cops d'ampolla, que t'insultin, t'amenacin o t'intentin matar...però MAI a perdre un company... No a veure gent gran plorant de por perquè no poden córrer per sortir... No a veure com pares abracen els fills per por de ser blanc d'algun objecte volador... No a veure gent impedida en cadira de rodes que els han deixat enmig de tot al fugir els que sí que tenen cames per córrer".

La carta conté el relat d'un moment d'alta tensió als voltants de l'estadi de San Mamés, poc abans del començament del partit:  "Hi ha una cara i una mirada de gratitud d'una senyora que no se m'oblidarà durant molt de temps. Una senyora que estava intentant escapar-se darrere de la meva línia, quan vaig rebre un cop d'ampolla al casc i l'espatlla davant d'ella, que perfectament li hauria pogut caure a ella si jo no hagués estat per casualitat en la seva trajectòria. Aquestes mirades de terror als ulls de la gent normal marquen de debò".