JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

'Superjavi' Fernández es consagra amb un bronze olímpic

El patinador madrileny triomfa a Pyeongchang al quedar només darrere dels japonesos Hanyu, que renova títol, i Uno

javier

javier / David J. Phillip (AP)

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Javier Fernández va posar el colofó a la seva extraordinària carrera amb una medalla de bronze als Jocs Olímpics d’Hivern de Pyeongchang. El patinador madrileny de Cuatro Vientos es va consagrar, als 26 anys, amb la medalla que li faltava, al culminar un bon programa lliure amb 197.66 punts per a un total de 305.24, tan sols superat per Yuzuru Hanyu, company seu d’entrenaments en el grup de Brian Orser a Toronto, i que va revalidar el seu títol olímpic de Sotxi 2014 amb 317.85 punts, i pel també japonès Shoma Uno, amb 306.90. Un li va prendre per tan sols 1.66 punts la plata a Javier en l’últim moment en una polèmica decisió arbitral, al no realitzar en aparença un exercici tan complet com el del madrileny, i patir a més una caiguda en el seu primer salt quàdruple.

Superjavi, que atresora dos títols de campió del món (2015 i 2016) i sis títols europeus consecutius (del 2013 al 2018), de totes maneres es va treure l’espina del seu quart lloc de fa quatre anys a Sotxi en la seva tercera participació olímpica, ja que amb 18 anys ja va participar en els Jocs de Vancouver 2010 (14è).

Javier Fernández, durant el programa lliure. / HOW HWEE YOUNG (EFE)

Com havia passat en el programa curt de divendres (va ser segon, amb 107.58 punts, només per darrere dels 111.68 de Hanyu), el patinador madrileny va estar magnífic en els quatre minuts i mig del programa lliure d’ahir, clavant la majoria dels seus salts i interpretant a la perfecció els acords del musical L’Home de la Manxa. Va efectuar vuit combinacions de salts, amb només un error greu al deixar un quàdruple Salchow en doble en el seu quart salt. Tots els altres els va salvar amb un notable alt.

Uno, en l'últim moment

Però l’últim finalista, Shoma Uno, el va superar en l’últim instant. Uno, de 20 anys i subcampió mundial el 2017, havia sigut tercer en el programa curt, amb 3.41 punts menys que l’espanyol, i necessitava 201.08 punts per prendre-li la segona plaça. Els jutges li van donar 202.73 punts i el japonès es va endur la plata.

Un, Hanyu i Fernández celebren els tres primers puestos / Aris messinis (AFP)

Els 197.66 punts de Superjavi van ser la quarta millor nota del programa lliure, i això li va costar perdre una plaça respecte al programa curt. El millor ahir va ser el nord-americà Nathan Chen, de 18 anys, amb uns estratosfèrics 215.08, que el van portar del puesto 17è al 5è. Hanyu va ser el segon millor ahir, amb 206.17. El japonès, de 23 anys, és el primer patinador capaç de retenir el títol olímpic en els últims 66 anys. L’últim a aconseguir-ho havia sigut Dick Button (EUA) a Oslo 1952.

Notícies relacionades

Javier Fernández, que al principi va mostrar decepció al veure esfumar-se la medalla de plata, es va sobreposar per valorar el podi com un èxit. «No és d’or ni de plata, però per a mi sí que ho és. Em sento superbé perquè el treball que hem fet ha servit per aconseguir el somni d’una medalla olímpica, la primera en la història per al patinatge espanyol», va assegurar. «M’he tret un pes de sobre, m’he tret l’espina que tenia clavada des de fa quatre anys. He alliberat tota la pressió que tenia i ho he pogut compartir amb la família, els amics i tota la gent estimada», va afegir el madrileny.

Sobre el seu futur, a punt de complir 27 anys (el 15 d’abril), el patinador va assegurar: «Bé, això són coses que hem de parlar i, sobretot, analitzar, però no crec que torni a anar a uns Jocs Olímpics perquè ja tindria 30 anys, i amb aquesta edat en patinatge seria l’avi. No crec que vagi a Pequín, i per això també era tan important aconseguir una medalla aquí».