EL CÀSTIG A UNA POTÈNCIA HIVERNAL

Rússia desfila sense ensenya ni 47 sancionats

El Kremlin lamenta "profundament" l'aval del TAS a la decisió del Comitè Olímpic Internacional

jcarmengol41977825 pyeongchang 2018 winter olympics     opening ceremony     py180209210053

jcarmengol41977825 pyeongchang 2018 winter olympics opening ceremony py180209210053 / ERIC GAILLARD

1
Es llegeix en minuts

No seran els del 2018 uns Jocs d'Hivern de dolç record per a Rússia. Només quatre anys després que encapçalés el medaller en l'edició que va jugar a casa, a Sotxi, l'equip rus s'ha vist minvat per la sanció del Comitè Olímpic Internacional (COI) pels indicis de dopatge sistematitzat i amb el suport d'Estat que va arribar al seu zenit precisament en els Jocs blancs del 2014.

Sols unes quantes hores abans de l'inici de la cerimònia inaugural, el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) va rebutjar aquest divendres el recurs d'apel·lació de 47 esportistes i tècnics russos contra la decisió del COI de no convidar-los a Pyeongchang. En conseqüència, Rússia va desfilar amb aquests 47 esportistes menys i, com estava disposat, sota la bandera olímpica i sense himne propi. Al final seran 168 els esportistes considerats "nets" pel COI i convidats als Jocs, dels quals uns 80 es van situar ahir darrere de la bandera dels cinc cèrcols sostinguda per una voluntària designada pel comitè organitzador.

Indignació continguda

La decisió del TAS va aixecar indignació tant al Kremlin com al Comitè Olímpic Rus, però de moment cap dels dos organismes va mostrar la intenció d'apel·lar la decisió. El que és prioritari ara per a Rússia és recolzar els esportistes que sí que poden participar als Jocs. "Ho lamentem. Tindrem en compte la decisió del tribunal i, per descomptat, seguirem ajudant els nostres atletes a defensar els seus drets", va dir ahir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Notícies relacionades

El comitè olímpic rus també va lamentar "profundament" la retallada obligada del seu equip. "Ni els atletes russos ni la comunitat esportiva mundial coneixen les raons concretes per les quals destacats líders esportius com Anton Shipulin (biatló), Victor Ahn (patinatge de velocitat en pista curta) o Serguei Ustiugov (esquí de fons) no han sigut convidats a Pyeongchang", es va queixar el comitè.

"És clar que el TAS simplement va acceptar els arguments del COI, admetent d'aquesta manera que ells tenen absoluta llibertat d'acció en la presa de decisions per convidar o no convidar als Jocs", va recalcar el ministre d'Esports, Pàvel KolobkovThomas Bach, president del COI, en canvi, va defensar la potestat d'elegibilitat de l'organisme.