JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

El COI no convida a Corea 15 russos perdonats pel TAS

L'organisme al·ludeix a "sospites" sobre la integritat dels esportistes

jcarmengol41918004 epa5776  pyeongchang  corea del sur   05 02 2018   el presid180205110315

jcarmengol41918004 epa5776 pyeongchang corea del sur 05 02 2018 el presid180205110315 / Patrick Semansky POOL

2
Es llegeix en minuts

El grup encarregat de gestionar la participació de Rússia en els Jocs Olímpics d'Hivern de Pyeongchang (Corea del Sud) ha rebutjat, "per sospites sobre la integritat dels esportistes", convidar-ne 15 que van ser perdonats pel Tribunal d'Arbitratge (TAS), després d'haver sigut suspesos pel COI per violació de les regles antidopatge.

El Panell per a la Revisió d'Invitacions insisteix que hi ha "dades addicionals i/o proves, que al seu dia no van poder ser tinguts en compte per la Comissió Oswald del COI", que llancen "sospites sobre la integritat d'aquests esportistes".

De les 15 peticions d'invitació cursades per Rússia, 13 corresponen a esportistes en actiu i dues a exesportistes que ara són entrenadors.

Aquesta informació addicional a què es refereix el Panell inclou "traces de substàncies prohibides, proves de manipulació del perfil esteroide i informació confidencial facilitada per l'AMA", segons un comunicat del COI.

El grup de treball, que dirigeix l'exministra d'Esports francesa Valérie Fourneyron, estima que la decisió del TAS "no ha aixecat la sospita de dopatge ni ha donat al Panell prou confiança per recomanar que els 13 esportistes puguin ser considerats nets". Pel que fa als dos entrenadors, tampoc els considera dignes d'una invitació per assistir als Jocs, tenint en compte les proves que estan en poder de la Comissió Oswald i la informació addicional que té el Panell.

Estudi anònim

El TAS va anunciar el 2 de febrer que admetia els recursos de 28 esportistes russos que havien sigut sancionats per la Comissió Oswald del COI. Mentre que aquesta Comissió va estimar que tots ells havien violat les regles antidopatge en els Jocs de Sotxi 2014 i havien sigut col·laboradors necessaris en la manipulació de les mostres d'orina, el TAS va determinar que les proves no eren suficients.

Notícies relacionades

Rússia, que per aquesta reiteració de casos va ser exclosa com a equip dels Jocs de Pyeongchang, va sol·licitar immediatament que 15 dels perdonats fossin inclosos en la llista d'esportistes que podran competir a Corea sota bandera olímpica. Ara aquesta petició ha sigut rebutjada. La decisió de no cursar noves invitacions "s'ha comunicat a la Comissió d'Esportistes del COI, que la recolza", assenyala la nota.

El president del COI, l'alemany Thomas Bach, ha recordat que el Panell va estudiar cada cas "de forma anònima", sense saber a quin esportista pertanyia, "només amb un número d'accés". "Això és el que fa que les decisions del Panell siguin tan vàlides, perquè treballa escrupolosament i de forma igualment justa amb tots els esportistes", ha afirmat Bach.