Polèmica racial i patriòtica en l'esport dels EUA

Alejandro Villanueva, el soldat conegut

Un malentès amb els seus companys als Steelers durant l'himne ha convertit l'espanyol-nord-americà, un Rànger de l'Exèrcit, en estrella de la NFL

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nova York

Alejandro Villanueva odia l’atenció. El 'tackle' dels Steelers de Pittsburgh ni tan sols té comptes a les xarxes socials. Quan els periodistes entren al vestidor al final dels partits dona «clixés», segons els ha confessat, «perquè em deixeu en pau». Des de diumenge passat, la seva recerca de l’anonimat ha saltat pels aires.

Villanueva és un condecorat Rànger de l’exèrcit nord-americà format en West Point que ha estat tres vegades a l’Afganistan. Fill d’una família militar espanyola, és l'únic dels quatre germans que va néixer, fa 29 anys, en una base a Missouri i es va criar entre Espanya, Bèlgica i els EUA. Està casat des de fa un parell d'anys i estudia Administració d'empreses. Diumenge, en un partit a Chicago contra els Bears, va ser l’únic 'steeler' a qui es va veure amb la mà al pit cantant l’himne. En un país sacsejat per les crítiques de Donald Trump als que protesten, el 'gegant' (2,10 metres), 'Big Al', es va convertir en un heroi immediat per a aquells que estan d’acord amb el president. Va ser trending topic. Les vendes de la seva samarreta amb el número 78 es van disparar.

Notícies relacionades

Tot va ser, segons va explicar dilluns, fruit d’un malentès, un «error» que considera culpa seva i pel qual s’ha disculpat repetidament. L’equip havia decidit respectar les diferents posicions dels seus jugadors i intentar evitar la polèmica quedant-se al vestidor mentre sonava l’himne nord-americà. Però en l’últim moment Villanueva va parlar amb els capitans per seguir-lo des de l’entrada del túnel i van pactar fer-ho plegats. Va avançar fins que va tenir a la vista la bandera. Però el caos al túnel va fer que ningú més pogués arribar a aquell punt. Es va convertir en icona, a desgrat seu.

«Jo jugo a futbol, no tinc res a dir del comandant en cap i les seves decisions», deia dilluns Villanueva. No comparteix la protesta iniciada per Colin Kaerpernick, però respecta el seu dret a fer-la. Parlant per altres veterans, va assegurar que «ningú pensa que quan poses un genoll a terra estan ofenent la bandera i ho estan dient». Alhora, «ningú que es posa dret davant la bandera no està respectant el fet que hi ha moltes injustícies i divisió racial al nostre país». «No m’ofenc i no crec que ofengui els veterans –va afegir–. Al cap i a la fi, t’allistes i lluites perquè algú pugui clavar el genoll a terra i protestar pacíficament pel que vulgui».