LA TECNOLOGIA EN EL FUTBOL
Discussions de VAR
La Copa Confederacions arriba a les semifinals amb el videoarbitratge com a protagonista del torneig. La lentitud del procés i algunes decisions dubtoses qüestionen el sistema

rpaniagua38947565 soccer football cameroon v chile fifa confederations cup170625195500 /
Alejandro José Hernández Hernández, l’àrbitre canari que va evitar el triomf del Barça al camp del Betis a la Lliga, deia la setmana passada en un programa de Movistar+ que «hauria pagat» per tenir el VAR al Villamarín. Mandi, el defensa verd-i-blanc, va refusar un xut de Jordi Alba quan ja havia sobrepassat la línia de gol per més de mig metre.
Va ser un error enorme que s’hauria solucionat amb la tecnologia, però no sempre és tan fàcil. La Copa Confederacions n’és el millor exemple. En la cita que es disputa a Rússia s’acumulen les accions complexes amb el VAR en el punt de mira. La lentitud del procés i algunes decisions molt dubtoses qüestionen el sistema.
SEMIFINALS TANCADES
Alemanya-Mèxic i Portugal-Xile seran les semifinals de la primera competició de seleccions absolutes en què s’utilitza el VAR (Vídeo Assistant Referee) per ajudar l’àrbitre en les jugades més compromeses del partit. La tecnologia va tenir el seu debut al Mundial de Clubs del desembre i també es va utilitzar fa unes setmanes al Mundial sub-20. En els dos casos hi va haver problemes, una realitat que s’ha prolongat a Rússia.
La FIFA va aprovar el març de l’any passat l’ús experimental del vídeo i 12 països (Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Brasil, EUA, França, Holanda, Itàlia, Mèxic, Portugal, Qatar i República Txeca) es van apuntar a provar una tecnologia amb moltes imperfeccions, que s’ha d’acotar amb intel·ligència.

En una semifinal del Mundial de Clubs l’hongarès Viktor Kassai va xiular un penal a favor del Kashima japonès sobre un jugador que va iniciar la jugada en fora de joc. També hi va haver un error clamorós a l’Itàlia-Zàmbia sub-20. Durant la Confederacions hi ha hagut dubtes en múltiples jugades. No es tracta només d’encertar-la o no, sinó de tenir en compte la gravetat de l’acció.
GOL ANUL·LAT PER MIL·LÍMETRES
Si no hi ha consens és conflictiu anul·lar una jugada, com va passar per exemple en el Camerun-Xile, quan es va anul·lar un gol a Vargas per mil·límetres en una ràpida jugada. L’àrbitre va atorgar el gol en principi amb les consegüents celebracions dels xilens però el va anul·lar quan els assistents li van comunicar que el punta del Tigres estava en fora de joc. El marge era inapreciable. Vargas va tornar a marcar en el l’últim moment i el VAR sí que va donar validesa al gol.

El col·legiat també es va ajudar de l’assistent del vídeo per anul·lar el gol del portuguès Pepe per fora de joc contra Mèxic. El ja exjugador del Madrid estava en fora de joc en l’inici de la jugada. El central també va celebrar el gol abans d’hora. La seva eufòria va quedar dissipada amb el dictamen del VAR.
"TRENCA L'ESSÈNCIA"
El tercer gol anul·lat pel VAR va arribar dissabte, quan el mexicà Héctor Moreno va marcar en posició il·legal per pocs centímetres contra Rússia. És cert que en els tres casos l’àrbitre la va encertar al fiar-se dels assistents, però no van ser situacions flagrants. Ni de bon tros. El joc es va aturar, les celebracions van sobrar i l’agonia de l’aficionat es va mantenir fins a la resolució final.
«El videoarbitratge treu essència al futbol. És estrany. No pots celebrar res fins que no es revisa la jugada. És caòtic», diu el xilè Marcelo Díaz. «A vegades t’afavoreix i a vegades et perjudica, com tot en el futbol. Al final s’iguala. És bo pel joc net, però genera molt estrès», afirma Osorio, el seleccionador mexicà.
PRIMER EXPULSAT
Notícies relacionadesEl VAR s’ha aplicat en moltes accions a Rússia, com la tangana del Mèxic-Nova Zelanda. Després d’uns minuts d’espera i la revisió a la sala de vídeo l’àrbitre Bakary Gassama va saldar la picabaralla amb tres grogues. Ahir també es va muntar un bon embolic en l’Alemanya-Camerun quan el col·legiat va estar a punt d’expulsar l’africà Siani en lloc de Mabouka, el primer expulsat de la història per la tecnologia.
Massa dubtes per a un sistema que s’hauria de centrar en jugades incontestables com els gols fantasma, fores de joc evidents o agressions no vistes. Quan entra en joc la interpretació apareixen els dubtes, les pauses i els debats. Discussions de VAR.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se