EL REPTE SENSE PRECEDENTS DE L'ALPINISME CATALÀ

14 vuitmils i sense oxigen

Òscar Cadiach té previst atacar al juliol el Broad Peak, l'últim gran cim que li falta

jcarmengol37960792 deportes  el escalador oscar cadiach en la expedicion al bro170615172713

jcarmengol37960792 deportes el escalador oscar cadiach en la expedicion al bro170615172713

2
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ / BARCELONA

Fa una setmana que unes banderes d'oracions tibetanes onegen a dalt de tot del monument a Sant Magí, a Tarragona, davant del mar, entre les platges de l'Arrabassada i del Miracle. Allà les va penjar Òscar Cadiach, portant a terme així el tradicional ritual de la 'puya', una petició als Déus de les grans muntanyes perquè l'ajudin en la seva pròxima ascensió al Broad Peak (8.047 metres), l'últim gran cim de l'Himàlaia que li queda per convertir-se, als seus 64 anys, en el primer català que conquista els 14 vuitmils sense oxigen artificial, una ajuda a la qual va recórrer Ferran Latorre el maig passat en el tram final per arribar a dalt de l'Everest, l'últim vuitmil que li faltava.

Cadiach, que va marxar diumenge passat cap al Pakistan i ja ha arribat a Skardu, el punt d'inici cap al camp base, té previst atacar el cim a mitjans del mes de juliol que ve, sempre que la climatologia l'hi permeti.

No és la primera vegada que Cadiach se cita amb el Broad Peak, un colós que se li ha resistit en quatre ocasions. Especialment dur va ser l'abandonament l'any 2014, quan era a només 22 metres de desnivell del cim. No obstant, el precari estat de salut d'una companya de cordada, que patia congelacions, va propiciar l'assenyat retorn cap al camp base.

BON TEMPS PREVIST

Notícies relacionades

Cadiach anirà acompanyat aquesta vegada del pakistanès Ali Sadpara (44 anys), el primer muntanyenc que amb Alex Txikon i Simone Moro va coronar l'any passat el Nanga Parbat (8.126 metres) a l'hivern. Segurament és el millor company que pot portar per obrir camí fins al coll del Broad Peak, a uns 7.900 metres, un tram complicat per la inclinació del pendent i la gran quantitat de neu que sol acumular-s'hi. A partir d'allà, queda la temuda aresta fins al cim, una afilada cornisa de gel molt exposada pel vessant xinès. «Amb bones condicions climatològiques, aquest tram final s'ha arribat a fer en poc més de dues hores», explica Cadiach, esperançat perquè els comunicats meteorològics vaticinen que farà bon temps durant el període en què té previst atacar el cim. De fet, Cadiach ja ha estat al cim del Broad Peak, però no al més alt. «És una muntanya amb tres puntes, una de 7.600 metres, una altra de 8.020 i la més alta. És la que em falta», explica aquest experimentat en l'Himàlaia que ha participat en un total de 66 expedicions i que comptabilitza 16 vuitmils en el seu extraordinari palmarès, entre els quals figuren dues ascensions a l'Everest sense oxigen, una cosa que només han fet nou muntanyencs.

«Vull seguir sent fidel a la meva ètica i filosofia de fer els cims sense oxigen», destaca el veterà alpinista, que compta amb el suport de la ciutat de Tarragona, la Vall d'Aran i la Vall de Boí. Cadiach afronta el seu últim gran repte per seguir engrandint una llegenda nascuda l'agost de 1985, quan amb Toni Sors i Carles Vallès van culminar amb èxit la primera expedició catalana a l'Everest.