El president del Barça serà jutjat pel fitxatge de Neymar

L'Audiència Nacional rebutja el recurs amb què Bartomeu volia salvar-se del judici

La fiscalia no l'acusa, però DIS demana cinc anys de presó per a ell i el jugador

L’Audiència Nacional jutjarà Bartomeu pel ’cas Neymar’. / ALEX GARCÍA-EFE / EUROPA PRESS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, no ha pogut estalviar-se asseure’s al banc dels acusats. La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha rebutjat l’última bala amb què comptava per evitar el judici per estafa i corrupció entre particulars que se celebrarà a Madrid arran del fitxatge de Neymar. La resolució considera que quan es va fer el fitxatge tenia «responsabilitats directives en l’àmbit esportiu, igual» que el llavors president, Sandro Rosell, i el contracte el van firmar tots dos el 2011.

La Sala confirma així la interlocutòria amb què el jutge posava fi a la instrucció de la segona causa seguida a l’Audiència pel fitxatge del futbolista. Aquesta va ser la seguida per la querella presentada per DIS, l’empresa brasilera propietària del 40% dels drets federatius del jugador quan jugava al Santos. El magistrat, que era partidari d’arxivar les actuacions, al no apreciar-hi delicte, es va veure obligat a reobrir-les per ordre de la Sala Penal que va donar la raó a la Fiscalia en un recurs semblant al resolt aquest dijous.

Encara que el ministeri públic no demanava cap pena per a Bartomeu, DIS sol·licitava cinc anys de presó tant per al directiu com per al futbolista. Per aquest motiu, el jutge José de la Mata es va veure obligat a incloure’l en la llista de persones que s’asseuran al banc dels acusats en el judici. A més de Rosell, Bartomeu i el futbolista, també seran jutjats els pares d’aquest últim, el president del Santos quan es va fer el fitxatge, Odilio Rodrigues, i les dues entitats.

UN FITXATGE AVANÇAT

En el seu escrit de conclusions provisionals, el fiscal José Perals sol·licitava dos anys de presó i multa de 10 milions d’euros per a Neymar i per al seu pare, així com un any per a la seva mare per un delicte de corrupció en els negocis. No obstant, la petició de pena més elevada és per a l’expresident del Barça Sandro Rosell, que s’enfronta a cinc anys per aquest delicte i un altre d’estafa; el president del Santos, Odilio Rodrigues, a tres. Per al club català, el fiscal demanava una multa de 8,4 milions d’euros pels delictes que hauria comès el que en va ser president.

La resolució rebutja els arguments de Bartomeu i afirma que «s’ha de tenir ben present que ostentava el càrrec de vicepresident del FC Barcelona, amb responsabilitats directives en l’àmbit esportiu, igual que Rosell, de manera que tots dos van participar en el contracte subscrit el 15 de novembre del 2011 i tots dos van prendre la decisió de firmar el contracte esmentat sense informar-ne la junta directiva», ni el Santos, ni la titular dels seus drets federatius, DIS.

El contracte preveia en un primer moment el fitxatge el 2014, quan el futbolista quedés alliberat del seu compromís amb el Santos, però finalment es va avançar al 2013 davant el temor que fos contractat per un altre club. L’Audiència Nacional considera que, el pacte subscrit dos anys abans, va alterar el lliure mercat de fitxatges de futbolistes, «a l’impedir que entrés en el mercat d’acord amb les regles de la lliure competència».

EXAMEN DELS CONTRACTES

Notícies relacionades

La interlocutòria sosté que ha de ser en un judici on s’examinin els contractes subscrits el 15 de novembre del 2011 i el 6 de desembre d’aquell mateix any, pels quals el Barça, representat per Rosell, «es va posar d’acord amb Neymar júnior» i la seva societat familiar N&N, per fitxar-lo el 2014 per 40 milions d’euros. El Barcelona va avançar al jugador a la firma del document 10 milions d’euros en concepte de «préstec».

Aquest acord va ser ocultat al Santos i a DIS, fet que, segons la resolució, podria suposar un delicte de corrupció entre particulars. La Secció Quarta Penal de l’Audiència Nacional afegeix que també es va infringir l’article 18.3 de l’Estatut i la Transferència de Jugadors de la FIFA, que impedeix a un futbolista negociar amb un club abans que faltin sis mesos per acabar el seu contracte amb el seu equip actual.