PREVISIONS PER AL 2050

El canvi climàtic, una amenaça per a l'esquí

Un informe presentat per la Generalitat recalca que el sector de la neu català és vulnerable a l'escalfament global i recomana diversificar les activitats

vaqueira

vaqueira

3
Es llegeix en minuts
EDUARD PALOMARES / BARCELONA

Les nevades de les últimes setmanes han deixat el Pirineu totalment blanc, per a alegria d'esquiadors, estacions i sector turístic. Un segon tram de temporada de somni. Davant aquest panorama, algú com Donald Trump preguntaria desafiador: “¿On està ara el canvi climàtic?” I la resposta no podria ser una altra que “Segueix aquí”. I no només això, sinó que es revela com una amenaça de futur per a una activitat com l'esquí, tal com queda reflectit al 'Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya' (TICCC), presentat aquesta setmana per la Generalitat de Catalunya i que és fruit del treball de més de 140 experts.           

Entre molts altres aspectes, l'informe confirma que el sector de la neu a Catalunya mostra “una important vulnerabilitat” davant l'escalfament global, especialment perquè es considera que la neu no estarà garantida al Pirineu per sota dels 2.000 metres. L'estudi treballa en un escenari d'augment de la temperatura mitjana de cara al 2050 i preveu diverses possibilitats. No obstant, avui dia ja considera que hi ha tres estacions en una situació crítica: Espot Esquí, Port Ainé i Port del Comte.

Si la temperatura puja dos graus, que és la projecció més probable, aquestes tres estacions no serien ni tan sols viables amb els canons. La resta sí, encara que necessitarien en gran mesura la producció de neu per garantir unes condicions adequades, sempre que fes prou fred.

Com reduir l'impacte ambiental

Davant de les conclusions de l’informe, els aficionats a l’esquí tenen una raó de més per combatre el canvi climàtic. ¿Com? Usant el bitllet combinat per arribar a la Molina i Vall de Núria en tren, els autobusos d’accés a pistes o sistemes de cotxe compartit. O bé optar pel cotxe elèctric, si bé només hi ha punts de recàrrega a Ripoll, Avià i la Seu d’Urgell. El sector català, per la seva part, pot prendre nota d’experiències en altres estacions, com l’ús de l’energia solar a Pitztal o SkiWelt (Àustria), la utilització d’energia hidroelèctrica i biocombustibles a Méribel (França), la instal·lació d’una turbina eòlica a Berkshire East (EUA) o, més a prop, l’ús de la geotèrmia a Grandvalira.

CONSUM D'ENERGIA

“L'escenari a mitjà termini no canvia en excés, però s'ha d'anar amb compte amb l'augment de la producció de neu a causa de la falta de nevades, ja que implica un més consum d'aigua i energia, cosa que suposa crear un efecte pervers a nivell ambiental”, assenyala Rosa Maria Fraguell, professora de Geografia de la Universitat de Girona i coordinadora del capítol de l'estudi corresponent als efectes sobre el turisme.

El pitjor escenari previst per l'informe per al 2050 dibuixa un augment de quatre graus de la temperatura mitjana. En aquest cas, poc probable encara, només quedaria una estació viable per a l'esquí: Baqueira-Beret, sempre que desplacés l'activitat a les seves cotes més altes.

CANVI DE MODEL

Davant d'això, Fraguell afirma que la fórmula actual de turisme de neu “està en risc” i que és necessari posar en marxa accions tant d'adaptació com de mitigació. En el primer cas, la seva conclusió és clara i directa: “Les estacions han de diversificar les seves activitats per deixar de dependre de la neu, passant a un model més centrat en la naturalesa. Tenim un gran potencial natural que, a més, es pot aprofitar al llarg de tot l'any. Però, en canvi, ens estem centrant a potenciar un segment que cada vegada té menys futur i que requereix a més la inversió de diner públic”.

És conscient que el discurs no agradarà al sector de l'esquí català, però insisteix que les evidències que assenyala l'informe reclamen “un canvi de model”.

Notícies relacionades

Una cosa que s'ha d'acompanyar de mesures per crear un turisme de muntanya més sostenible, fomentant “un transport públic eficient” que redueixi l'ús massiu del cotxe. També advoca per “limitar la construcció de segones residències” i crear una oferta àmplia d'activitats de muntanya que retingui el visitant més dies. Perquè la temporada de neu està sent excel·lent, i n'hem de disfrutar, però això no significa que el canvi climàtic s'hagi evaporat.

Consulta l'estat de les pistes al Canal Esquí d'EL PERIÓDICO.