Bolt perd un or olímpic pel dopatge de Carter

El COI desposseeix Jamaica del títol de 4x100 a Pequín 2008

 

  / FRANCK ROBICHON

1
Es llegeix en minuts

L'atleta jamaicà Nesta Carter ha sigut desqualificat per dopatge en els Jocs Olímpics de Pequín 2008, i els seus resultats a les proves en què va competir, anul·lats, i això suposa que el seu company en el relleu 4x100 Usain Bolt perd una de les seves nou medalles d'or olímpiques.

La russa Tatiana Lebedeba també ha sigut desposseïda de la seva medalla de plata en triple salt que va aconseguir en els mateixos Jocs. La decisió del Comitè Olímpic Internacional (COI) es produeix després de la reanàlisi de les mostres preses als atletes als Jocs de Pequín. Per garantir una competició en igualtat de condicions als Jocs de Rio 2016, el COI va adoptar mesures de prevenció, entre elles controls previs i la reanàlisi de les mostres emmagatzemades de Pequín 2008 i Londres 2012, seguint un procés obert l'agost del 2015.

Carter, de 31 anys, va competir tant en la primera ronda com en la final olímpica de relleus 4x100, en què Jamaica, amb nou rècord mundial (37.10), va obtenir la medalla d'or amb el quartet format, a més, per Michael Frater, Usain Bolt i Asafa Powell.

Notícies relacionades

En la mostra de Carter es van trobar restes de la substància prohibida methylhexaneamina, i per això la Comissió Disciplinària del COI, formada per Denis Oswald (president), Gunilla Lindberg i Ugur Erdener, ha decretat la desqualificació del velocista i li demana que torni la medalla, la insígnia i el diploma. A més, l'equip jamaicà del qual va formar part també ha sigut desqualificat i tots els seus membres hauran de tornar la medalla, el pin i el diploma. El COI responsabilitza l'Associació Olímpica Jamaicana que es compleixin "tan aviat com sigui possible" aquestes requisitòries.

Bolt va completar el 19 d'agost de l'any passat a l'estadi Olímpic de Rio el triple-triple de la velocitat 100-200-4x100 i amb nou medalles d'or en total havia atrapat dos mites de la història de l'atletisme com el finlandès Paavo Nurmi i el nord-americà Carl Lewis. L'atleta amb més ors és el nord-americà Ray Ewry, amb 10, encara que aquesta xifra inclou els dos que va aconseguir en els denominats Jocs Intercalats d'Atenes 1906. Tots van ser en proves individuals.

Les 8 medalles d'or de Bolt

Rio 2016: 100 (9.81); 200 (19.78); 4x100 (37.27)