El TAS redueix la sanció al Madrid i el club blanc podrà fitxar a l'estiu

El club blanc havia sigut castigat per la FIFA amb dos mercats sense inscriure jugadors per greus irregularitats en la contractació de menors d'edat

Indignació al Barcelona, que va ser defensat pel mateix bufet d'advocats i no va veure reduïda la seva sanció per a dues finestres de mercat

undefined32052740 gra322  madrid  03 12 2015   el presidente del real madrid  161023124241

undefined32052740 gra322 madrid 03 12 2015 el presidente del real madrid 161023124241 / J P GANDUL

4
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / MADRID

El Reial Madrid podrà fer fitxatges l’estiu que ve després que el TAS (Tribunal d’Arbitratge Esportiu) hagi estimat parcialment el recurs del club blanc contra la resolució de la FIFA, que li va imposar una sanció de prohibició d’inscripció de jugadors durant dos mercats de fitxatges per les irregularitats comeses en la contractació de menors de 18 anys. El club blanc, que també veu reduïda la multa que se li havia imposat de 337.000 euros a 224.000, només estarà el pròxim mercat d’hivern sense fitxar i podrà tornar a fer-ho l’estiu que ve.

El Barcelona, que no va veure atesa el 2014 la seva reclamació per la mateixa sanció, ha reaccionat amb indignació i estranyesa, ja que va ser defensat pel mateix bufet que ara ha portat el cas al Madrid, el despatx Pintó Ruiz & Del Valle.

El dictamen «posa de manifest la injustícia de la sanció imposada al seu dia per la FIFA, si bé el club lamenta que el TAS no hagi tingut prou coratge per revocar-la íntegrament», sosté el Madrid en un comunicat. La Comissió de Disciplina de la FIFA va sancionar el 14 de gener el Madrid i l’Atlètic amb la prohibició de fer fitxatges o donar d’alta durant dos períodes de mercat, fins al gener del 2018.

Josep Maria Bartomeu

PRESIDENT DEL BARCELONA

Ho mirarem i veurem com ho han fet. Parlarem també amb els advocats, que són els mateixos que ens van defensar a nosaltres"

SUSPENSIÓ CAUTELAR

Els dos clubs van recórrer davant el Comitè d’Apel·lació de la FIFA, que va rebutjar els recursos el 8 de setembre al reiterar la gravetat de les irregularitats per haver infringit diversos articles en què s’especifica la prohibició d’incorporar estrangers menors d’edat tret que compleixin una sèrie de requisits.

Per aquest motiu va deixar fora del mercat de fitxatges al seu dia el Barça, que no va poder assistir al mercat d’hivern ni al d’estiu el 2015. Abans, la FIFA li va concedir la cautelar l’abril del 2014, de manera que va poder fitxar Vermaelen, Rakitic, Suárez, Bravo, Douglas i Mathieu l’estiu d’aquell any. 

Mai fins ara havia sigut revocada una sanció  de la FIFA relativa a la contractació irregular de menors d'edat

La FIFA també va concedir al Madrid i l’Atlètic la suspensió cautelar de la sanció imposada al gener i com que Apel·lació no va resoldre abans de l’1 de juliol tots dos van poder fitxar l’estiu passat.

Al setembre, després de la ratificació de les sancions per part d’Apel·lació, el club blanc va recórrer al TAS i va sol·licitar novament la cautelar, que incloïa la petició de permís perquè els menors d’edat poguessin seguir jugant, cosa que va ser acceptada. L’Atlètic, per la seva part, va renunciar a sol·licitar-la, però va acordar amb la FIFA un calendari processal perquè el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) resolgui el seu recurs abans de l’1 de juny de 2017.

El club blanc va reiterar que cap dels 39 jugadors afectats per les denúncies era ni tan sols «sospitós». Segons la FIFA, no disposaven de fitxa federativa, fet que el Madrid refutava amb l’aportació de totes les inscripcions realitzades correctament a la Federació Espanyola de Futbol a través de la Federació Madrilenya. Segons fonts madridistes, en el cas del Barça moltes de les seves fitxes de menors no passaven de la Federació Catalana per problemes burocràtics o dubtes sobre la seva legalitat. «No s’ha donat una sola llicència a menors sense l’OK de la subcomissió del menor de la FIFA», va assegurar el president de la Federació Madrilenya, Vicente Temprado, que va qualificar d’«il·lògiques» les acusacions al Madrid.

Els greus defectes de forma en l’expedient sancionador quedaven de relleu, segons el Madrid, en casos com els dels quatre fills de Zinedine Zidane, inclosos en les denúncies malgrat ser residents a Espanya, sense desarrelament familiar i amb el seu pare treballant al club i al país.

«L’apel·lació del Reial Madrid ha sigut estimada parcialment. Com a conseqüència, la decisió del Comitè d’Apel·lació de la FIFA queda sense efecte i se substitueix per la decisió del TAS», diu el tribunal, que mai fins ara havia revocat una sanció relativa a la contractació irregular de menors d’edat. 

Algunes de les infraccions denunciades per la FIFA  podien ser sostingudes però no totes, admet el TAS

Notícies relacionades

El procediment d’arbitratge del recurs madridista va ser adjudicat a un sol jutge, el suís Michele Bernasconi, que va escoltar les parts en una audiència celebrada a Lausana el dia 14 passat. «En vista de les proves i arguments aportats, el jutge àrbitre va arribar a la conclusió que la decisió de la FIFA podria ser només parcialment confirmada», explica el TAS, per al qual algunes de les infraccions denunciades per la FIFA podien ser sostingudes però no totes.

«Considerant que les infraccions comeses eren menys greus i menys nombroses que les denunciades per la FIFA, l’àrbitre del TAS va resoldre que les sancions imposades al Reial Madrid havien de ser reduïdes», conclou la nota.