El Chapecoense i com reconstruir una plantilla des de zero

El club brasiler, delmat per la tragèdia àeria, descarta formar un equip de futbolistes mediàtics i reedificarà el seu projecte sense perdre la identitat humil

aguasch36586559 supporters of club america unfurl a flag of chapecoense befo161211182514

aguasch36586559 supporters of club america unfurl a flag of chapecoense befo161211182514 / Eugene Hoshiko

2
Es llegeix en minuts
JOAQUIM PIERA / SÃO PAULO

El Chapecoense, que jugarà el Joan Gamper a l’agost, no serà una constel·lació de velles glòries. Ronaldinho, Gudjhonsen o Riquelme ja han mostrat la seva predisposició a vestir-se de verd el 2017 per ajudar a aixecar l’equip que va perdre 17 dels seus jugadors, tot el cos tècnic i part de la directiva, amb el president al capdavant, en un tràgic accident aproximant-se a Medellín (Colòmbia). No obstant, el full de ruta del club brasiler assenyala cap a una altra direcció.

«Tornarem a ser grans i forts, seguint el camí del que sempre vam ser», assegura el president en funcions, Ivan Tozzo. «Agraïm la bona voluntat de Ronaldinho i d’altres cracs, però ja tenim definit quina classe de jugadors volem», indica. En un temps rècord, el Chape ja ha presentat tres fitxatges clau, que tindran la titànica empresa de construir gairebé de zero l’equip revelació del Brasil el 2016: el tècnic, Vagner Mancini, el director executiu, Rui Costa, i el director financer, Roberto Aurelio Merlo. Amb la seva arribada, l’entitat ha marcat perfil.

Imatge moderna

La direcció del club de l’estat de Santa Catarina ha buscat en Mancini un nou Caio Junior, l’entrenador que va portar el club a la seva primera final continental. El perfil de tots dos és semblant: professionals relativament joves (Vagner té 50 anys, per 51 del seu malaguanyat antecessor), que irradien una imatge moderna, que conformen la classe mitjana de les banquetes al Brasil i que han tingut experiència en clubs grans.  

«És important veure l’arrel del club, muntarem un equip competitiu amb la cara i les característiques que sempre ha tingut el club», va explicar Mancini. «Necessitem treure força i dignitat per superar una cosa insuperable», afirma Rui Costa, l’executiu que, en tres setmanes, haurà de formar una plantilla per iniciar la pretemporada a principis de gener. Costa, que va estar al Gremio del 2012 al 2016, tancarà entre 22 i 25 incorporacions de perfil mitjà-baix.

El Chapecoense, amb un pressupost de 17 milions d’euros el 2016, buscarà futbolistes que s’adeqüin als seus límits salarials. La franja transita entre els 100.000 i els 340.000 euros anuals de fitxa. «El club està sanejat i sense deutes, podem afrontar amb garanties aquesta nova etapa», assenyala Merlo.

El futbol brasiler també li donarà un cop de mà. «Ha arribat l’hora de la veritat, de concretar la solidaritat dels clubs», recorda Rui Costa, en relació amb l’anunci d’11 entitats de cedir jugadors gratuïtament. I en un gest de màxima dignitat, el club ha renunciat al blindatge contra el descens durant tres temporades que li va oferir la federació brasilera. 

El repte és majúscul. El Chapecoense també recorrerà al planter. S’està treballant bé. Un exemple és el davanter Hyoran, venut al Palmeiras fa mesos i que es va salvar de la tragèdia a l’estar lesionat.

Bons ingressos

Notícies relacionades

El gest de l’Atlético Nacional, perquè la Conmebol declarés campió els brasilers, ha suposat una injecció econòmica. S’ingressarà un premi de 2 milions d’euros pel títol continental, més 1,5 milions d’euros per disputar la Recopa davant el campió de la Libertadores –precisament l’Atlético Nacional–, i estan assegurats 1,8 milions d’euros extres per la primera fase de la Libertadores.

A això, s’hi ha d’unir 1,4 milions d’euros que la CBF donarà al club, més la recaptació d’un amistós entre els combinats nacionals del Brasil i Colòmbia que es disputarà al mes de gener a Maracanà. Una altra qüestió és com s’indemnitzarà els tècnics i jugadors morts. Aquest és un capítol a part.