La funcionària boliviana que va qüestionar el vol del Chapecoense demana refugi al Brasil

Celia Castedo se sent perseguida per les autoritats del seu país

segea36520409 mex30  ciudad de m xico  m xico   04 12 2016   aficionados r161206141708

segea36520409 mex30 ciudad de m xico m xico 04 12 2016 aficionados r161206141708 / Jorge Nunez

2
Es llegeix en minuts

La funcionària de l'organisme de control de vols de Bolívia que va qüestionar el pla de vol de l'avió de l'aerolínia Lamia que es va estavellar dilluns de la setmana passada a Colòmbia amb l'equip del Chapecoense, en un accident que va causar 71 morts va sol·licitar refugi al Brasil, van informar a Efe fonts oficials. La boliviana Celia Castedo Monasterio, funcionària de l'Administració d'Aeroports i Serveis Auxiliars a la Navegació Aèria (AASANA) a l'aeroport de Viru Viru de la ciutat boliviana de Santa Cruz de la Sierra, va presentar la petició de refugi a la ciutat fronterera de Corumbá i va ser alliberada per quedar-se provisionalment al Brasil mentre es resol la seva situació legal.

"Ella va rebre un protocol de petició de refugi que li permet quedar-se legalment al país i ara haurà d'esperar que el Ministeri de Justícia es pronunciï sobre la seva sol·licitud", va dir el comissari de la Policia Federal a Corumbá, Sergio Macedo, que va atendre la boliviana. D'acord amb el comissari, competeix al Ministeri de Justícia determinar si concedeix o no el refugi de Castedo, que va sol·licitar aquest estatus per dir-se perseguida per les autoritats del seu país.

UN ANY DE DEMORA

"El procés pot demorar fins a un any", va agregar Macedo al negar que el Ministeri de Justícia tingui un termini d'un mes per pronunciar-se. Castedo va ingressar dilluns en territori brasiler per la ciutat de Corumbá i va passar tot el dia en negociacions amb el seu advocat i membres de la Procuradoria General de la República del Brasil, que la van traslladar de nit a la comissaria de la Policia Federal perquè presentés la seva petició de refugi.

Castedo va ser la funcionària de l'AASANA que va fer diverses observacions al pla de vol de l'avió de Lamia que es va estavellar dilluns passat a Colòmbia quan transportava els jugadors i dirigents del club brasiler de futbol Chapecoense. Després de l'accident va presentar un informe al·legant que les seves observacions no van ser ateses per l'empresa i que, fins i tot així, l'AASANA va acabar autoritzant el vol.

LA CONTROVÈRSIA

Notícies relacionades

Segons la premsa boliviana, encara que Castedo es va negar a rebre el pla, el document va passar finalment pels encarregats de controlar el vol a Santa Cruz i després a control nacional de l'AASANA. La boliviana va alertar que l'autonomia de vol no era l'adequada, que feia falta un pla altern, que l'informe havia sigut mal omplert i que era necessari fer canvis.

La seva principal observació va ser sobre el temps de vol previst entre Santa Cruz i l'aeroport de la ciutat colombiana de Medellín (quatre hores i 22 minuts), que era el mateix registrat per a l'autonomia de combustible que tenia l'avió. La nau es va estavellar a pocs quilòmetres de la pista de l'aeroport de Medellín després que el pilot admetés que tenia problemes per falta de combustible.