Chapecoense: una tragèdia evitable

Una negligència va provocar la més gran tragèdia aèria del futbol i va despertar una onada d'inseguretat insòlita al Brasil i Sud-amèrica

  / EFE

 
lmendiola36500882 bra59  chapeco  brasil   03 12 2016   aficionados del club b161203163900
lmendiola36500644 soldiers carry into the stadium under heavy rain the coffins161203163930
lmendiola36500217 people attend under heavy rain the passage of the funeral co161203163940

/

3
Es llegeix en minuts
JOAQUIM PIERA / SÃO PAULO

Autonomia de vol: 4 hores i 22 minuts. El temps exacte necessari per enllaçar Santa Cruz de la Sierra (Bolívia) i Medellín (Colòmbia). No hi havia marge d'error. S'incomplien tots els protocols internacionals de seguretat. Aproximant-se a l'aeroport de Rionegro va sorgir l'imprevist. Un avió de Viva Colombia que feia la ruta San Andrés - Bogotá va realitzar un aterratge d'emergència al detectar una avaria en el mesurament de combustible. 

Van ser cinc minuts en cercle. El combustible es va esgotar. El vol xàrter de la companyia boliviana LaMia, que portava l'expedició del Chapecoense cap a la seva primera final continental, es va estavellar en un turó a 30 quilòmetres del seu destí. El balanç, 71 morts i només 6 supervivents: dos integrants de la tripulació, tres jugadors i un periodista. Acabava de passar la més gran tragèdia aèria de la història del futbol. Un abarrotat estadi Arena Condá va homenatjar l'equip davant els taüts de les víctimes.

L'aeronau, model Avro RJ85, amb capacitat per a 100 passatgers, convertida ara en ferralla era la mateixa que havia traslladat, menys de 20 dies enrere, l'albiceleste, amb Leo Messi al capdavant, de tornada al seu país després de ser humiliada per la Canarinha de Neymar (3-0).

PREU ASSEQUIBLE

El Chapecoense, l'Associació de Futbol Argentina i fins a 30 equips sud-americans havien contractat els últims anys els serveis d'una empresa amb una flota formada per un únic avió. El motiu de tanta demanda, el preu més assequible que els xàrters de les companyies tradicionals que operen al continent.

La reducció de costos i la imprudència d'una aerolínia que driblava la reglamentació va acabar formant un còctel mortal. LaMia va ser advertida per les autoritats bolivianes que necessitava combustible per a 30 minuts més de vol. “Ho farem en menys temps”, va ser la resposta donada. Ningú els va impedir que s'enlairessin. Paral·lelament, la companyia va passar a l'agència competent colombiana un pla de vol fals. Indicava que s'enlairaria de Cobija (Bolívia), restant 940 quilòmetres a la seva verdadera ruta.

FI DEL SOMNI

El dramàtic i sobtat fi del ‘Chapi i la solidaritat del seu rival, l'Atlètic Nacional, va agermanar Brasil i Colòmbia en el dol, la commoció i la consternació. Es van enterrar les picabaralles causades pels xocs entre els dos països, des que Juan Camilo Zúñiga va deixar KO Neymar al Mundial 2014, acabant allà el somni canarinho de conquistar l'‘Hexa’.

El vigent campió de la Llibertadores, per compte propi, es va dirigir a la Conmebol i va demanar que atorgués el títol de campió de la Copa Sud-americana al ‘Chapi’. En el mateix horari en què s'hauria d'haver disputat la final, l'estadi Atanasio Girardot, de Medellín, i tots els seus voltants, es van tenyir de milers de seguidors del Nacional vestits de blanc i amb una espelma encesa. Brasil va plorar d'emoció per un tribut descomunalment inesperat.  

Només la CBF -i l'Internacional de Porto Alegre que va proposar cancel·lar l'última jornada de Lliga per salvar-se en els despatxos del descens a la Sèrie B- han donat la nota. El president de la Confederaçao, Marco Polo Del Nero, no va ser a Medellín. No surt del territori brasiler des del 27 de maig de 2015. Aquell dia, va fugir de Zuric, quan la policia local, a demanda del Departament d'Estat dels Estats Units, va detenir diversos dirigents acusats de corrupció, entre els quals hi havia el seu antecessor i estret col·laborador, José María Marín.

CESSIÓ DE JUGADORS

Notícies relacionades

Els clubs brasilers, en una unitat d'acció sense precedents, es van llançar a la reconstrucció del ‘Chapi’. Van anunciar que cedirien jugadors i van sol·licitar a la CBF que impedís un possible descens de l'equip catarinense en les tres pròximes temporades.

Sempre contra direcció, Del Nero va pressionar el president en funcions del ‘Chapi’ perquè alineés juvenils i convertís “en una gran festa” l'últim partit de Lliga. El seu rival, l'At. Mineiro, amb molt més seny, va anunciar que “per respecte als morts” no es presentaria i que acceptaria les conseqüències. Mentrestant, la ciutat de Chapeco, encara sota estat de xoc, va realitzar ahir els funerals per acomiadar l'equip miracle del 2016.