SEGON ANIVERSARI D'UNA TRAGÈDIA

Jimmy, una mort sense culpables

Cap ultra està sent investigat dos anys després de l'assassinat del seguidor del Depor apaleado per membres del Frente Atlético. El cas s'encamina cap a un delicte impune

rpaniagua28030715 gra342  a coru a  03 12 2014   velas  banderas y flores bajo161129180451

rpaniagua28030715 gra342 a coru a 03 12 2014 velas banderas y flores bajo161129180451 / CABALAR

3
Es llegeix en minuts
MIGUEL PARDO / LA CORUNYA

Dos anys després, la mort del seguidor del Deportivo Francisco Javier Romero Taboada va pel camí de quedar impune. Vint-i-quatre mesos més tard d’aquella brutal pallissa col·lectiva que va acabar amb Jimmy –així l’anomenaven– inert a les aigües del Manzanares, cap ultra està sent investigat per homicidi malgrat la petició del fiscal i la versió de la policia. La massiva baralla entre Riazor Blues i Frente Atlético d’aquell 30 de novembre va canviar la seguretat als estadis i va inaugurar diverses iniciatives contra la violència. Però l’embolic judicial del procés posa en risc la resolució d’un cas en què segueix sense haver-hi cap culpable

  

  «Pinta malament, molt malament», reconeix Erlantz Ibarrondo, advocat de l’acusació particular que representa la família de Jimmy i de l’altre ultra deportivista llançat al riu però que va salvar la vida. L’última novetat data de l’octubre passat, quan el jutge titular del Jutjat d’Instrucció número 20 de Plaza Castilla  –Pedro Marchante, el quart del cas– rebutjava la petició del fiscal de citar com a investigats per homicidi i temptativa d’homicidi els quatre ultres del Front detinguts per la policia, empresonats per un jutge anterior i excarcerats per aquest últim per «falta de proves».

No van ser suficients les minucioses investigacions de la policia, que va aportar vídeos, intervencions telefòniques, missatges i geolocalitzacions per assenyalar un grup reduït que va acabar detingut i després alliberat i en què hi havia destacades figures del Frente Atlético. Havien sigut, segons els agents, els mateixos que amb una diferència de segons havien apallissat un altre deportivista, que va salvar la vida. 

   

L'últim jutge del cas  L'últim jutge del cas va alliberar quatre possibles homicides en contra de la versió del fiscal i la policia

 La defensa es va servir de la confusió –un atac que no es corresponia amb el de Jimmy sinó amb el de l’altre aficionat– per excarcerar els ultres davant la indignació de la policia, que es va mostrar «estupefacta». Donant per certa la confusió però ratificades les agressions, Ibarrondo es pregunta «com pot ser que no se’ls citi a declarar per, almenys, investigar una possible temptativa d’homicidi».

 

   Fonts jurídiques coneixedores del cas van més enllà i qualifiquen de «molt estrany» el procés: que no es prengui declaració als sospitosos, que se’ls alliberi, que siguin quatre els jutges o que es contradigui una versió policial, un fet poc habitual i menys en una investigació tan detallada. 

  

 Però una cosa grinyola més. Tampoc s’aprecia la versió d’un testimoni protegit. Davant el jutge de menors, va identificar dos dels mateixos presumptes autors que havia assenyalat la policia, va corroborar aquella versió i va apuntar a un altre menor, Álvaro C.G., de qui es van filtrar missatges que havia intercanviat amb la seva nòvia: «L’ hem rebentat, sense porra m’he quedat». 

Al juliol, l’Audiència Provincial va absoldre aquest menor, condemnat per homicidi. Va al·ludir a la falta de credibilitat del que va denominar «coimputat» per estar investigat també per baralla tumultuària. En l’acusació es pregunten per què no s’atén a la seva versió ni és citat a declarar si el seu testimoni es va realitzar en una causa al jutjat de menors –que sí que li havia donat veracitat– i no en el d’instrucció. G303, així es denomina, va ser descobert i amenaçat per dos líders del Frente Atlético que van ser condemnats per això.

   

 A la Corunya, les penyes, el club i l’ajuntament segueixen reclamant «justícia per a Jimmy», però ningú dubta de la fortalesa de la defensa dels ultres atlètics, que lidera tot un exfiscal de l’Audiència Nacional com Ignacio Gordillo, ni de com és de poc esperançador el cas. 

"Si no es mirés com una cosa d'ultres, el procés seria considerat un escàndol"

Notícies relacionades

El fiscal i els advocats de l’acusació esperen resposta a la seva petició de més declaracions, però no sembla que hi estigui disposat un jutge que sí que ha separat en dues peces el procés: una per baralla tumultuària i l’altra per homicidi i lesions. 

«Si no es mirés com una cosa d’ultres, el procés seria considerat un escàndol», resumeix una font jurídica. Des de l’entorn deportivista es recorda que uns 100 aficionats gallecs van ser sancionats amb 60.000 euros i que el que semblava una quedada més de radicals –com tantas altres– va ser reconeguda per la policia com un atac. «Era una qüestió política», diuen assidus de la grada dels Riazor Blues sobre un capítol que va provocar una fonda divisió en el deportivisme que ha virat en unió per demanar que s’aclareixi un crim que està a punt de quedar impune