Pirates informàtics russos alimenten ombres de dopatge sobre els EUA

Els documents 'hackejats' revelen que Biles i les Williams van prendre substàncies prohibides, però que tenien "exempcions d'ús terapèutic"

earevalo35155340 2016 rio olympics   artistic gymnastics   final   women s fl160907173430

earevalo35155340 2016 rio olympics artistic gymnastics final women s fl160907173430 / MIKE BLAKE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La tensa relació entre els Estats Units Rússia pot no arribar als extrems que van crear entre Washington i Moscou una guerra freda, però no hi ha dubte que la temperatura actual està en caiguda lliure. Com llavors, l'esport torna a ser un dels fronts d'una complexa batalla que salta les barreres de la política i les brutes estratagemes, tecnològicament actualitzats, tornen a estar a l'ordre del dia.

L'última ha sigut el robatori i la publicació d'informació mèdica confidencial de quatre estrelles nord-americanes, que les autoritats esportives atribueixen a pirates informàtics russos. I encara que les víctimes directes per ara són Simone Biles, la gimnasta que va guanyar quatre ors als Jocs de Rio, les germanes Serena i Venus Williams i la jugadora de bàsquet Elena Delle Donne, la diana més àmplia són els Estats Units.

SUBSTÀNCIES PROHIBIDES, ÚS LEGAL

En els quatre casos, la informació revelada mostra l'ús de substàncies prohibides, però cap il·legalitat segons l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) i les federacions nord-americanes a què pertanyen les esportistes. I és que les quatre van aconseguir Exempcions per Ús Terapèutic, amb les quals l'AMA permet l'ús de substàncies prohibides si hi ha una raó mèdica legítima.

Biles, per exemple, va consumir medicació per tractar el Trastorn per Dèficit d'Atenció per Hiperactivitat (TDAH) i tenia una d'aquestes exempcions. “Tenir TDAH i prendre medicació per a això no és res de què avergonyir-se ni que temi que la gent sàpiga”, va escriure la jove texana al seu compte de Twitter. “Per favor, sapigueu que estic a favor de l'esport net, que sempre he seguit les regles i que seguiré fent-ho perquè el joc net és decisiu per a l'esport i molt important per a mi”.

Venus Williams, que va obtenir la plata en dobles mixtos i que el 2011 va revelar que pateix la síndrome de Sjögren (una debilitadora alteració del sistema immune), també va assegurar que ha “seguit les regles establertes pel programa antidopatge del tennis, aplicant, i rebent, exempció d'ús terapèutic”.

JOCS D'OMBRES

La informació sobre Biles, les Williams i Delle Donne, que l'agència antidopatge dels EUA ha definit com a “covard i menyspreable ciberassetjament d'atletes innocents”, va començar a aparèixer 'on line' dilluns. Un dia després, l'AMA va confirmar en un comunicat tant la seva autenticitat com el seu origen: un atac informàtic a una de les seves bases de dades gràcies a l'ús de correus maliciosos que van afectar un compte obert expressament per a Rio. En aquest text, així mateix, es recordava també que a l'agost es va accedir il·legalment al compte de Yulia Stepanova, la migfondista que va fugir de Rússia, i ara viu amagada als EUA, i que va ser font principal en la investigació sobre el dopatge rus.

Notícies relacionades

L'AMA ha atribuït l'atac a pirates informàtics russos que es coneixen com Tsar Team APT28 i també com a Fancy Bear. És un grup que s'ha vinculat a G.R.U., l'agència de serveis d'intel·ligència militar del Kremlin i que també ha sigut assenyalat per analistes com els responsable d'assalts informàtics que han sacsejat les eleccions presidencials als EUA, com el comès contra el Comitè Nacional del Partit Demòcrata.

El director de l'organisme antidopatge, Olivier Niggli, assegura que l'últim assalt forma part d'“un intent de minar l'AMA i el sistema global contra el dopatge” i ha dit també que “aquests actes criminals comprometen greument l'esforç de la comunitat global antidopatge de restablir la confiança en Rússia”. El Kremlin, per la seva part, ha negat qualsevol relació amb el 'hackeig'. Els pirates asseguren que el que s'ha publicat és només “la punta de l'iceberg” i amenacen amb noves revelacions sobre més esportistes dels EUA, però també d'altres països. I una cosa ja han aconseguit: les ombres ja hi són.