Bolt culmina el sospirat 'triple triple' amb un últim èxit en el 4x100

El relleu jamaicà ajuda a situar el seu líder en la Història, amb majúscules

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

Ja està. Ja és una cosa feta i reconeguda. Usain Bolt està entre els millors atletes i esportistes de la història al culminar en els Jocs Olímpics de Rio 2016 la gesta a què estava predestinat. El velocista jamaicà complirà 30 anys aquest diumenge, dia de la clausura de la festa olímpica a la ciutat brasilera, amb nou medalles d'or a la butxaca, aconseguides a més de forma preciosa i simètrica. Al portar el testimoni de l'últim relleu del 4x100 de Jamaica en primera posició fins a la meta, Bolt ha completat divendres a la nit (dissabte a la matinada a Espanya) un històric 'triple triple' que el situarà per sempre a l'Olimp dels elegits, al costat de noms com Michael Phelps, Muhammad Ali o el mateix Pelé.

Bolt va emergir als Jocs de Pequín 2008 quan, amb 21 anys, es va emportar l'or en els 100, els 200 i els 4x100 metres. Un triple que no estava malament, evidentment, però que ha quedat empetitit (i engrandit a la vegada) per la fenomenal gesta posterior de repetir dues vegades més aquesta gesta: a Londres 2012 i a Rio 2016, on aquest divendres ha posat la guinda a un 'triple triple' descomunal i, segons tots els indicis, irrepetible.

I Bolt ho ha fet sense mostrar un gran patiment, tot i la seva dècada al cim del món i una esquena que li ocasiona problemes. Va guanyar amb comoditat l'hectòmetre diumenge passat, va repetir amb una mica més d'esforç en el 200 de dijous (en les dues ocasions davant l'emergent canadenc Andre de Grasse) i, com qui surt a passejar, va culminar el 4x100 que els seus compatriotas no li van posar en safata, precisament.

Asafa Powell, Yohan Blake i Nickel Ashmeade han hagut de lluitar amb la dura oposició dels EUA i del sorprenent Japó, que han passat l'últim relleu pràcticament en igualtat a Jamaica. Suficient. Bolt ha endollat el turbo que porta incorporat de sèrie i se n'ha anat en els 50 metres finals com un obús, i ha culminat vuit anys de somni amb la victòria en el relleu (37.27) davant del Japó (37.60) i dels EUA (37.62), que ha decebut al final amb el seu quartet format per Mike Rodgers, Justin Gatlin, Tyson Gay i Trayvon Bromell. La culminació ha sigut que han acabat desqualificats per una mala entrega i el Canadà ha pujat a la tercera plaça.

¿EL MÉS GRAN?

"Per això he treballat tots aquests anys, per ser el millor i estar entre els més grans, i el que he aconseguit demostra que aquesta feina ha valgut la pena", ha assegurat Bolt aquests dies a Rio, on se l'ha elevat a la categoria del mateix Michael Phelps, que en aquests Jocs ha elevat la seva cota de medalles a 28, i la d'ors, a 23. "Tots dos som grans en els nostres respectius esports, hem dominat les nostres especialitats durant molts anys, però han de ser altres els que diguin si som els millors o qui ho és".

En l'àmbit de l'atletisme, amb la novena medalla d'or sense error en tres Jocs Olímpics, Bolt se situa a l'altura del nord-americà Carl Lewis (nou ors i 10 medalles en quatre Jocs Olímpics entre 1984 i 1996) i del llegendari fondista finlandès Paavo Nurmi, que entre 1920 i 1928 va aconseguir nous títols olímpics i tres medalles de plata més.

Notícies relacionades

Bolt no en té tantes, 'només' nou, però ningú, absolutament ningú, havia aconseguit triplicar un triple en tres Jocs consecutius. La multiplicació dels pans i els peixos. Liderant Bolt, a més, una Jamaica que arrasava en totes les proves de la velocitat, fins que, en la final anterior a la seva, els Estats Units van sorprendre el quartet antillà en el 4x100 femení, i es van emportar l'or amb un temps de 41.01 gràcies a Tiana Bartoletta, Allyson Felix, English Gardner i Torie Bowie davant un equip jamaicà (41.36) de somni format per Christania Williams, Elaine Thompson, Veronica Campbell-Brown i Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Era la cinquena medalla d'or d'Allyson Felix, que es corona així com l'atleta amb més títols olímpics (té a més tres plates), sostre que pot ampliar en la final de 4x400 d'aquest dissabte.