Bolt fa història per la via ràpida

El jamaicà aconsegueix el tercer or olímpic consecutiu i ara aspira a completar el 'triple-triple'

jcarmengol35122797 rio de janeiro  brazil   14 08 2016   usain bolt  l  of jama160815034949

jcarmengol35122797 rio de janeiro brazil 14 08 2016 usain bolt l of jama160815034949 / SRDJAN SUKI

3
Es llegeix en minuts
GERARDO PRIETO / RIO DE JANEIRO

Usain Bolt ha començat amb bon peu, amb immillorables sensacions, la insòlita revàlida que s'ha proposat en els Jocs Olímpics de Rio 2016. El velocista jamaicà pretén reeditar les tres medalles d'or que va aconseguir tant a Pequín 2008 com a Londres 2012 en les tres proves de l'esprint (100, 200 i 4x100 metres) per materialitzar un 'triple triple' que ningú en la història ha aconseguit.

Doncs bé, en la primera d'elles, la de l'hectòmetre, el 'Llampec' jamaicà ha complert el que s'espera d'un geni d'aquesta magnitud i s'ha penjat el primer or del 2016, en una final en què no ha trobat rival ni tan sols en el seu arxienemic esportiu Justin Gatlin (EUA), campió olímpic a Atenes 2004 abans de complir cinc anys per dues sancions per dopatge. 

I això que Bolt ha fet la pitjor sortida dels vuit finalistes. En els primers suports anava últim, però el jamaicà ha connectat el turbo que porta incorporat de sèrie i s'ha situat a l'estela de Gatlin, que sobre el metre 70 ha perdut el primer lloc per sucumbir de nou en una rivalitat en què no té res a fer. Ja ho va comprovar fa quatre anys a Londres, i també en els dos últims Mundials, en què sempre li ha vist l'esquena a Bolt. El jamaicà té 11 títols mundials i, des d'aquest diumenge, set d'olímpics, camí dels nou que el situaran definitivament a l'Olimp.

Històricament, amb nou medalles d'or en atletisme només hi ha Carl Lewis (EUA) i el finlandès Paavo Nurmi (entre el 1920 i el 1928). En les albors del segle XX, Ray Ewry (EUA) va aconseguir vuit títols en concursos de salt. Ningú havia aconseguit tres títols consecutius en 100, i molt menys tres de consecutius en tres proves, que és el gegantesc repte a què s'enfronta Bolt.

Bolt ha guanyat amb la seva millor marca de l'any, 9.81, superant Gatlin (9.89) i el canadenc Andre de Grasse (9.91). El jamaicà Yohan Blake ha sigut quart (9.93). Bolt conserva el rècord del món de l'hectòmetre en 9.58 des dels Jocs de Pequín 2008. A Londres 2012 va guanyar amb uns fenomenals 9.63.

ESBRONCADES A GATLIN

La paciència dels 56.000 espectadors que han omplert de gom a gom l'Estadi Olímpic ha tingut com a recompensa la contemplació d'un nou rècord del món en 400 metres (43.03 segons) a càrrec del sud-africà  Wayde van Niekerk, que ha acabat amb la vella marca de Michael Johnson (43.18) aconseguida en el mundial de Sevilla fa 17 anys. Havien vingut a aplaudir Usain Bolt i a escridassar el seu rival nord-americà, Justin Gatlin, i s'han trobat amb un aperitiu inesperat, un rècord del món en la volta a la pista, en la distància agònica que combina en un difícil equilibri la velocitat i la resistència a parts iguals.

Deu minuts més tard, els finalistes de l'hectòmetre han entrar a la pista. S'han repetit les esbroncades futboleres de la semifinal per a Gatlin, molt seriós, i el clam ensordidor per a "Bolt, Bolt, Bolt", somrient i distès, com sempre. Quedava el millor, la final dels 100 metres, la que proclama l'home més ràpid del planeta.

Notícies relacionades

El tret de sortida s'ha convertit en l'únic instant de silenci en una nova i exitosa 'reagge-night' per al jamaicà. En una nit inesperadament càlida i dolça com l'antic camp de canya de sucre on està situat l'estadi olímpic.

Els temps de reacció del jamaicà i el nord-americà han sigut similars i han rondat les 150 mil·lèsimes. En els primers suports Gatlin ha perdut cert avantatge. Però a mitja recta, Bolt ja tenia la medalla d'or a la butxaca. No ha volgut accelerar més. Segurament es reserva per intentar una cosa gran en el 200. El segon esglaó de l'escala que el portarà a un 'triple triple' històric.