Rússia es queda sense Jocs Paralímpics pel dopatge d'Estat

Al comitè organitzador no li ha tremolat la mà, al contrari del COI, a l'hora de prendre una decisió

segea34967080 lac29  r o de janeiro  brasil   06 08 2016  aspecto de la pe160807180218

segea34967080 lac29 r o de janeiro brasil 06 08 2016 aspecto de la pe160807180218 / ANTONIO LACERDA

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

Al Comitè Paralímpic Internacional (CPI) no li ha tremolat la mà, al contrari del Comitè Olímpic Internacional (COI), a l'hora de prendre una mesura exemplar contra les autoritats russes i han deixat fora dels Jocs Paralímpics que se celebraran a Rio de Janeiro, entre el 7 i el 18 de setembre, tot l'equip oficial de Rússia. En aquest cas, la pilota no s'ha enviat a la teulada de les federacions i el denominat informe McLaren, que va evidenciar un dopatge d'Estat controlat per les autoritats del país, ha sigut prou greu perquè els atletes paralímpics russos no concorrin a la gran cita de setembre. Moscou ja ha avançat que s'oposa a la mesura.

Queda el dubte de si els més febles i menys poderosos, en aquest cas els esportistes paralímpics, han pagat pels pecats dels que realment mouen masses i proporcionen audiències, encara que també és cert que el CPI i el COI són organismes independents. No obstant, tots dos estan subjectes a la normativa impulsada per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) que s'ha de complir al peu de la ratlla. El TAS (Tribunal d'Arbitratge Esportiu) serà, en tot cas, el que vetllarà pels interessos dels esportistes paralímpics russos que, sense sospita de dopatge i amb l'historial net en aquest aspecte, decideixin demanar la seva mediació per aconseguir finalment un passaport per a Rio.

L'informe McLaren que es va fer públic el 18 de juliol va denunciar el dopatge d'Estat practicat tant en atletes olímpics com paralímpics. En aquest últim cas, es van demostrar que 35 mostres de participants als Paralímpics de Sotxi havien sigut manipulades de manera que el CPI va ordenar efectuar reanàlisis que van elevar a 44 les mostres adulterades. Aquesta circumstància, en opinió de Philip Craven, president del CPI, és prou "greu i immoral" perquè tot l'equip rus quedi exclòs dels Jocs Paralímpics.

UN TOTAL DE 278 ESPORTISTES RUSSOS

Notícies relacionades

Rússia, de seguida, va expressar la seva còlera per la decisió i ja va anunciar que aprofitarà els 21 dies que la normativa esportiva li dóna com a termini per a acudir al TAS i presentar la seva defensa per una mesura que considera sense cap tipus de base i "sense precedents", segons les paraules de Vitali Mutko, el ministre rus d'Esports.

Contrast, per tant, entre la decisió del COI i la del CPI, ja que al final, a Rio la presència russa, delegació de la qual fins a la tarda d'aquest diumenge sumava dues medalles (un or i una plata), ha sigut prou nodrida amb 278 esportistes perquè puguin destacar en totes les disciplines excepte l'atletisme d'on van ser exclosos, ja que era en aquesta especialitat on s'havia produït el principal nombre d'escàndols per dopatge.