El Brasil s'agafa a Neymar per buscar el seu primer or olímpic

La selecció amfitriona s'estrena el dia 4 contra Sud-àfrica com a gran favorita

Els equips femenins de Suècia i Sud-àfrica obren el dia 3 la competició olímpica

undefined34895155 brazilian footballers neymar  r  and gabriel jesus joke duri160802173527

undefined34895155 brazilian footballers neymar r and gabriel jesus joke duri160802173527 / EVARISTO SA

4
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / MADRID

"Vull ser dependent de Neymar. ¿Quin entrenador al món no voldria un Neymar al seu equip, que estigui bé, que aconsegueixi fer el que sap fer amb excel·lència, que marqui la diferència en un partit?" Les paraules de Rogerio Micale, el tècnic de la selecció olímpica brasilera, el dia que va confirmar que l'estrella blaugrana ostentarà la capitania de l'equip olímpic, reflecteixen clarament el que ell i tot Brasil esperen del jugador del Barça en aquests Jocs. Que exerceixi un verdader lideratge dins i fora del camp per conduir el Brasil cap al seu primer títol olímpic, trofeu amb el qual poder netejar en part la taca tremenda que va suposar el fracàs de la 'canarinha' al seu Mundial de fa dos anys.

Neymar, que ja va ser fa quatre anys a la final de Londres 2012 perduda davant Mèxic, ha assumit el repte de fer valer el favoritisme que se li atorga al seu equip, encara que dos dies abans d'aquestes declaracions del seu seleccionador havia hagut de sortir al pas de les crítiques en les quals es qüestionava el seu compromís per haver-se'n anat de festa amb uns amics.

SENSE DOUGLAS COSTA

"Em podeu exigir el que sigui dins del camp, però ¿per què no he de poder sortir de festa? No hi ha un perquè, puc sortir i ho seguiré fent", va dir Neymar a vuit dies d'obrir la seva participació contra Sud-àfrica al grup A (4 d'agost, 21.00 hores, 16.00 locals). Un dia abans, les seleccions de Suècia i Sud-àfrica iniciaran el torneig femení (18.00 hores, 13.00 locals) en el partit que servirà de tret de sortida de totes les competicions olímpiques.

Neymar

CAPITÁN DEL BRASIL

Em podeu exigir lo que sigui dins del camp però ¿per què no vaig a poder sortir de festa?"

Amb l'etern rival argentí en crisi, el Brasil de Neymar en principi ho té tot a favor per guanyar el seu primer or, encara que caigués un altre dels grans suports ofensius de l'equip, el davanter del Bayern Douglas Costa, que ha esgrimit una lesió muscular presumptament irrecuperable a temps per absentar-se dels Jocs pressionat pel club alemany.

"És una oportunitat única. No només per a mi, sinó per a tots els que han sigut convocats. Sabem l'important que és aquesta medalla olímpica", ha dit Neymar, que estarà secundat, entre altres, pel seu company del Barça Rafinha, el central del PSG Marquinhos i les noves joies del futbol brasiler, Gabriel Barbosa (Santos) i Gabriel Jesús (Palmeiras), per qui el Barça no deixa d'interessar-se.

CANDIDATURA DE MÈXIC

Mèxic, la defensora del títol, es presenta com l'altra gran candidata. El seu tècnic, Raúl Gutierrez, no rebutja en absolut aquest estatus i considera que la seva selecció arriba en el moment just per donar una nova campanada. "Els jugadors assumeixen la responsabilitat i entenen que som els que estem defensant l'or olímpic. Per ser campió cal pensar com a campió, viure com a campió, però sobretot entrenar-se com a campió. Com més natural ho vegis, millor elimines qualsevol tipus de pressió", afirma el tècnic mexicà, que ha reforçat la plantilla sub-23 amb el golejador a Londres 2012, el davanter Peralta, de 32 anys, Talavera i Torres Nilo, porter i defensa de l'absoluta, respectivament. Amb ells i les millors promeses del futbol mexicà, sobretot Hirving Lozano (Pachuca), aspiren a seguir al capdamunt per rentar de passada l'ofensa del 7-0 encaixat davant Xile en la recent Copa Amèrica Centenari. 

Raúl Gutiérrez

SELECCIONADOR DE MÉXICO

Para ser campeón hay que pensar como campeón y sobre todo entrenar como campeón"

Tampoc li aniria malament a l'Argentina l'or olímpic, que ja va guanyar el 2004 i 2008, per a treure's el mal regust de boca que a Messi i els seus companys els va deixar la pèrdua de la final de la citada Copa Amèrica, però la missió sembla complicada perquè cap de les seves grans figures serà a Rio per donar un cop de mà. Això, entre altres coses, va precipitar la renúncia del 'Tata' Martino, a qui ha rellevat Julio Olarticoechea, que haurà de recolzar-se en Correa (Atlètic), el porter Rulli (Reial Societat) i el golejador Calleri (São Paulo) com principals pilars. Debutaran també el dia 4 en el grup D davant Portugal (23.00 hores), una de les possibles alternatives europees, juntament amb Alemanya i Suècia.

EL TORNEIG FEMENÍ

Tampoc pot deixar de ser l'or el gran objectiu de la selecció femenina brasilera, que torna a dipositar en la incombustible Marta (38 anys i cinc vegades millor jugadora mundial FIFA) i en la màxima golejadora en la història del torneig olímpic (12), Cristiane, que als seus 31 anys afronta els seus quarts Jocs, bona part de les seves esperances.

Notícies relacionades

Com els seus col·legues masculins, les brasileres mai han pujat a dalt de tot del podi i en principi tindran bastantes més dificultats que ells per aconseguir-ho aquesta vegada com a amfitriones. El gran problema és Estats Units, acaparadora de quatre dels cinc títols disputats fins ara, que ja va relegar el Brasil a la plata en els Jocs del 2004 i 2008.

La selecció nord-americana, dirigida per Jill Ellis, defensa el conquistat a Londres 2012 davant el Japó amb 14 de les jugadores que van guanyar el Mundial 2015 i set de les que es van penjar l'or fa quatre anys.