El CAR, una fàbrica a tota màquina
El Centre d'Alt Rendiment català ha preparat 90 dels esportistes que aniran a Rio, 12 d'aquests són paralímpics

jcarmengol34758747 sant cugat del vall s 20 07 2016 deportes car de sant cug160720182555
És una fàbrica a ple rendiment. Va néixer l’octubre del 1987 per preparar els esportistes que aconseguirien un rècord, encara no superat, de 22 medalles als Jocs Olímpics de casa, els de Barcelona-92. Gairebé 29 anys després, el Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès manté la velocitat de creuer i és el principal proveïdor de campions de l’esport espanyol.
D’aquí van sortir set de les 17 medalles de Londres 2012. I d’aquí sortiran 78 dels atletes que lluitaran per més podis als Jocs Olímpics de Rio que comencen el dia 5 d’agost que ve, a més a més de 12 esportistes que, a aquesta mateixa ciutat brasilera, competiran als Jocs Paralímpics que comencen el dia 7 de setembre. Gairebé tots els esportistes catalans que enriqueixen l’equip olímpic espanyol (més de 90 dels 305 de l’expedició ho són) s’entrenen habitualment o porten a terme les seves concentracions d’equip al CAR, que presumeix de tenir al seu historial 36 medalles, entre olímpiques i paralímpiques.
Model soviètic
Model soviètic«Per a mi, és la millor eina que tenim per intentar arribar a uns Jocs. Hi ha moltes maneres de lluitar pel teu somni de ser olímpic i intentar guanyar una medalla, però la millor és fer-ho a través del CAR», assegura, orgullós, Gervasio Deferr, gimnasta que va entrar al centre quan era un nen, als 11 anys, després dels Jocs Olímpics de Barcelona, i que s’hi va estar com a esportista fins al 2011. Entremig va recol·lectar tres medalles (dos ors en salt i una plata en terra) i ara imparteix les seves ensenyances com a acròbata en diverses modalitats (gimnàstica, kitesurf, surf de neu...). És el que té treballar en un centre que aglutina un munt de disciplines sota el mateix sostre.
«Quan es va crear el CAR, l’any 1987, Josep Lluís Vilaseca va escollir un model més soviètic que nord-americà, és a dir, que acollís totes les disciplines, i això ha permès que hi hagi transferències de coneixement entre els diferents esports», confirma Ramon Terrassa, director del centre des de fa uns quants mesos, que s’ha proposat consolidar-lo com a referent mundial no amb publicitat, sinó a través del boca-orella que en puguin fer els grups d’usuaris estrangers.
Del pressupost de prop de 12 milions d’euros anuals, uns 4,5 són de lloguer tarificat als clients. Els altres set milions els aporten el Consell Superior d’Esports i la Generalitat de Catalunya, que omplen les dues residències amb 300 esportistes becats (molts d’aquests interns) o a través de llargues concentracions de seleccions com les de waterpolo o hoquei sobre herba.
Caserna general
Notícies relacionadesCaserna generalNedadors com Mireia Belmonte, atletes com Jesús Ángel García Bragado (que participarà en els seus setens Jocs Olímpics als 46 anys), nedadores de sincronitzada com Ona Carbonell i Gemma Mengual, taekwondistes com Joel González, tennistes com Garbiñe Muguruza, regatistes com Jordi Xammar i Joan Herp –per no esmentar pilots de motos tan coneguts com Marc Márquez i Johann Zarco– han fet del CAR el seu quarter general d’hivern per brillar a l’estiu.
«Aquí tothom et fa la vida molt més senzilla», assegura Joel González, campió olímpic fa quatre anys i que vol repetir a Rio gràcies a l’ajuda d’una desena de persones: «Jo sóc la punta de l’iceberg, però aquí hi ha com a mínim 10 persones que es preocupen per mi, començant per quatre companys que em fan d’espàrring».
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics