Les estrelles del golf s'esborren dels Jocs

Day, Johnson, Spieth i McIlroy, els quatre primers del rànquing mundial, ja han anunciat que no jugaran a Rio

jcarmengol34668219 file   from left are 2016 file photos showing jordan spieth 160711200752

jcarmengol34668219 file from left are 2016 file photos showing jordan spieth 160711200752

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

Després de 112 anys d’absència, el retorn del golf als Jocs Olímpics no aconseguirà l’esplendor que s’esperava quan, l’octubre del 2009, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va acceptar el reingrés d’aquest esport, conjuntament amb el rugbi a 7. Des de San Luis 1904 no hi havia pals i boles de golf en l’escenari olímpic, cosa que sí que passarà al nou camp Reserva de Marapendi, a Barra de Tijuca, al costat del mar.

 

L’amenaça del virus del Zika s’ha revelat com el pretext perfecte per no viatjar a Rio. Jordan Spieth, jugador número 3 del món i, als seus 22 anys, guanyador de Masters i de l’Open dels Estats Units el 2015, ha sigut l’últim a recórrer a l’argument del virus que transmet el mosquit Aedes per excusar-hi la seva presència, anunci que ha fet en vigílies de l’Open Britànic que comença demà al Royal Troon (Escòcia).

Spieth s’uneix a una llarga llista d’absències en què ja figuraven l’australià Jason Day (número 1 del món), el nord-americà Dustin Johnson (núm. 2) i el nord-irlandès Rory McIlroy (núm. 4), a més a més d’altres golfistes de renom com l’australià Adam Scott, els sud-africans Louis Oosthuizen i Charl Schwartzel, el fijià Vijay Singh i el japonès Hideki Matsuyama.

Bubba Watson, cap de files

Davant d’aquest panorama, el millor classificat en el rànquing serà el número 5, Bubba Watson (núm. 5), que liderarà un pilot de 60 jugadors que, de l’11 al 14 d’agost vinent, es jugaran les medalles masculines, mentre que les dones jugaran del 18 al 21 d’agost amb el mateix sistema de qualsevol torneig gran: quatre voltes en quatre dies per a un total de 72 forats.

Els que no han vist inconvenient a desplaçar-se al Brasil malgrat l’amenaça del Zika, i d’altres que puguin sorgir, són els espanyols, que estaran amb els seus millors integrants. Sergio García i Rafa Cabrera Bello, i Carlota Ziganda i Azahara Muñoz, formaran els duos espanyols, com a millor classificats al Rànquing Mundial Olímpic, establert com l’habitual però amb limitacions de quatre jugadors per país i una quota mínima d’un jugador per continent.

Els quatre espanyols viatjaran amb la mateixa il·lusió que si afrontessin un dels quatre grans, motivació que no han trobat altres jugadors. En homes, només jugaran quatre dels 10 millors i 8 dels 15 primers del rànquing. 

Notícies relacionades

No és només el Zika el que qüestionen els principals jugadors, sinó si el golf ha de formar part dels Jocs. «La majoria d’altres esportistes somien tota la vida a guanyar una medalla olímpica, mentre que nosaltres somiem amb una jaqueta verda o una gerra de claret», assegura McIlroy que creu injust treure els focus a esportistes més modestos «que a vegades han de vendre la seva casa o el seu cotxe per poder entrenar-se durant quatre anys per poder participar en uns Jocs».

Una cosa similar pensa Zach Johnson (EUA), de 40 anys, que aquesta setmana defensarà el seu títol a l’Open Britànic. «No sé si el golf ha de tenir plaça olímpica. No vull ofendre els Jocs, però com a jugador la meva motivació són els quatre tornejos grans i la Ryder Cup», es va sincerar Johnson.