L'Espanyol vol ser una potència del futbol en cinc anys

L'ambiciós pla director del club contempla deixar a zero el deute de 170 milions i ingressar-ne 125 el 2020

jcarmengol33912090 gra087  cornell  el prat  barcelona  02 01 2016   160620134521

jcarmengol33912090 gra087 cornell el prat barcelona 02 01 2016 160620134521 / QUIQUE GARCIA

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

L'Espanyol de Chen Yansheng apunta amunt. L'entrada del nou màxim accionista i propietari del club blanc-i-blau vol veure's reflectida en un canvi total del paper de l'entitat en el futbol. L'objectiu és ambiciós. L'entitat catalana vol consolidar-se entre els vuit millors equips de la Lliga espanyola, amb opcions d'entrar cada any en les competicions europees. Ho va anunciar Chen fa unes setmanes. "L'Espanyol ha d'estar a la Champions en tres anys". Potser trigarà una mica més, però el nou pla director presentat aquest dilluns pel conseller delegat, Ramón Robert, contempla que, en cinc anys, fins a la temporada 2020-21, l'entitat es converteixi en referència internacional del futbol.

¿Com s'aconseguirà això? El també anomanat 'Pla Espanyol 2020' s'estructura en cinc àmbits: l'econòmic (el pilar de tots els altres), l'esportiu, el social, el d'internacionalització del club i el comercial.

L'ampliació de capital prevista de 150 milions d'euros en la junta extraordinària d'accionistes del 30 de juny (en la qual Rastar Group, de Chen Yansheng, garanteix 56) serà el punt de partida de la prevista millora econòmica. El club preveu en aquests cinc anys eixugar el deute actual de 170 milions d'euros fins a deixar-la a zero, i passar dels 55 milions de pressupost actual (dels quals només uns 25 es poden dedicar a la plantilla del primer equip) als 125 milions d'ingressos en l'exercici 2020-21. La temporada que ve el pressupost ja s'elevarà a 70 milions, dels quals la meitat es destinarà als jugadors.

MODEL ESPORTIU PROPI

Els gestors del club blanc-i-blau esperen, amb la bonança econòmica, poder consolidar un "model esportiu propi", amb un 40% de jugadors formats a casa i la possibilitat de retenir les figures. "Tindrem els recursos per deixar de ser un club venedor i apostar pel creixement que permeti retenir ELS nostres talents", va assegurar Chen en un vídeo gravat des de la Xina.

Precisament incrementar la implantació del club al país asiàtic (on es crearan escoles de futbol amb tècnics formats al club) contribuirà, segons el pla director, al creixement de la massa social, amb l'objectiu d'arribar als 45.000 socis (35.000 d'ells abonats) en aquests cinc anys.

Notícies relacionades

Finalment, per aconseguir el creixement previst del 12% anual en el flux d'ingressos serà bàsic l'augment dels ingressos per patrocini en un 65% i l'explotació de les instal·lacions del club a Cornellà-el Prat. Buscar una empresa que doni nom a l'estadi, i que superi àmpliament els dos milions d'euros anuals que pagava l'anterior i fallit patrocinador, serà una de les prioritats.

LA GARANTIA DE CHEN

Ramón Robert va citar les promeses complertes fins ara pel nou propietari com a garantia que el projecte Espanyol 2020 es porti a terme en tots els seus termes. "La millor prova són els últims sis mesos. La involucració del nou president és total i fins al moment s'ha complert tot el que ha promès". Robert ha revelat que el mateix Chen ha donat al club un crèdit de 100 milions d'euros "amb interessos més baixos que els anteriors que teníem" que ha permès reduir la despesa financera i"eliminar aquesta soga que teníem al coll".