La Copa Amèrica

'Hat-trick' de Messi en una nit inoblidable davant Panamà (5-0)

El jugador del Barça a penes va jugar 30 minuts i va ser letal per als centreamericans

Xile va guanyar 2-1 Bolívia amb un penal qualificat d'escandalós

JONATHAN DANIEL (AFP)

3
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

“Estava per jugar una miqueta”. Leo Messi va entrar al camp en el minut 60 d'un partit soporífer i va fer tres gols. L'Argentina va derrotar 5-0 Panamà i es va classificar als quarts de final de la Copa Amèrica Centenari Estats Units 2016. “Anem creixent, amb tranquil·litat”, va dir l'home que ha quedat a una diana de Gabriel Batistuta, l'històric artiller de la selecció. Ara tot un país espera el gol 54 de 'la Pulga' i el seu nou rècord. Tata Martino no va voler arriscar Messi d'entrada, creient es tractava d'un partit fàcil. La lesió de finals de maig davant Hondures havia deixat marca i no tenia sentit arriscar-lo. “Em feia mal, però per sort em va anar passant. Em sentia millor per arrencar a poc a poc”. I per això Martino li va donar llum verda perquè jugués mitja hora. Fins que el millor jugador del món va trepitjar la gespa de l'estadi de Chicago, el conjunt albiceleste s'havia mostrat irreconeixible. Els centreamericans tenien 10 homes al camp, però jugaven amb una intensitat que va sorprendre els seus rivals. Ni tan sols el gol matiner d'Otamendi els intimidava.

Tot es va acabar quan l'astre del Barcelona va començar a prendre contacte amb la pilota. Vuit minuts després de reemplaçar Augusto Fernández va trobar un rebot a l'àrea (la pilota li havia picat a la cara a Higuain) i no va perdonar. Als 78 minuts, amb un xut lliure inabastable,  d'aquells que només ell pot disparar, va marcar el 3-0. Als 84 minuts va tornar a perforar la xarxa panamenya. Va ser el seu 'hat-trick'. I, al final, la seva assistència va permetre que Kun Agüero anotés el cinquè gol. El partit va acabar amb un resultat inapel·lable. Messi feia les salutacions de rigor als jutges i els panamenys. De sobte va irrompre al camp un jove amb la samarreta culer. Anava directe cap a Leo. La policia s'hi va interposar. Messi els va demanar que no el linxessin i el va abraçar com si el protegís. Camí dels vestidors va rebre l'ovació de tot l'estadi. “Va ser un partit dur, molt intens, davant un equip que no et deixava jugar. Havíem de guanyar per assegurar el primer lloc i ho vam fer”. Messi va venir als Estats Units amb una obsessió: ser campió. “Tant de bo que sigui la nostra Copa. És el que desitgem tots”.

XILE RESPIRA GRÀCIES A UN PENAL DUBTÓS

Xile empatava en un gol amb Bolívia però el partit no s'acabava mai. Els vuit minuts de més atorgats per jutge nord-americà Jair Marrufo no van ser suficients per doblegar els modestos bolivians. Faltaven segons per al final al Gillette Stadium de Massachusetts, i l'àrbitre va veure un penal més que dubtós després que Alexis Sánchez llancés un centre i la pilota impactés al braç del defensor Walter Veizaga. El va anotar Arturo Vidal, però va ser una victòria tan amarga que, a Santiago, el diari 'La Tercera' va dir, de manera implacable: “Un penal inexistent a l'últim moment propicia la salvació de Xile a Boston”. Xile, l'últim guanyador de la Copa Amèrica, havia sigut superior a Bolívia, però no puc establir aquesta diferència a la xarxa. Quan es va acabar el partit, l'entrenador bolivià Julio César Baldivieso no va poder contenir la seva ira: “El que ha passat ha sigut una vergonya. Li ha costat molt al campió guanyar-nos. Hauran de regalar les samarretes al jutge de línia”, va dir. Els vuit minuts de pròrroga atorgats per l'àrbitre li van despertar alguna cosa més que sospites. “Quan hi ha interessos foscos pel mig, cobren penals així. Per moments pot ser que Xile hagi sigut superior en tinença de pilota, però els 'ous' que hi ha posat Bolívia fan que n'estigui orgullós”.