21 set 2020

Anar al contingut

El CSD minimitza els riscos del Zika i parla de 20 medalles a Rio

Miguel Cardenal no censura l'alarmisme creat per Pau Gasol i insisteix que no hi ha inquietud per una possible desbandada d'esportistes

CARLOS F. MARCOTE / MADRID

El CSD minimitza els riscos del Zika i parla de 20 medalles a Rio

A una vintena de medalles als Jocs de Rio puja la previsió del Consell Superior d'Esports (CSD), que d'altra banda minimitza els riscos del virus de Zika durant la cita olímpica del mes d'agost.

“Hi ha risc controlat. Amb tota la informació que tenim podem dir que amb les mesures de precaució que es recomanen no hi ha cap problema de salut individual en el que té a veure amb el Zika, amb les excepcions conegudes per a les embarassades i viatgers amb trastorns immunitaris o malalties cròniques greus”, ha dit aquest dilluns el secretari d'Estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, que ha reiterat en un esmorzar amb els mitjans informatius que se segueixen al peu de la lletra les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i té “la seguretat que la ratificació de la celebració dels Jocs és una mala decisió des del punt de vista de la salut”.

INFORMACIÓ I DEBAT

Cardenal no ha volgut criticar l'alarmisme provocat per Pau Gasol just fa una setmana, quan el pivot dels Bulls va anunciar que està valorant la possibilitat de no anar als Jocs davant la gravetat de la situació.

“És un tema sobre el qual no s'ha de passar de puntetes, que ha de ser debatut. És bo, a més, que cadascú pugui prendre la seva decisió personal en les millors circumstàncies. No hi pot haver cap pega que aquesta decisió es prengui amb la màxima informació possible i el màxim debat possible”, ha afegit el secretari d'Estat, reiteratiu a l'hora de dir que el CSD “comunica absolutament tota la informació que Sanitat transmet i no hi ha cap interès a amagar res”.

Miguel Cardenal

SECRETARI D'ESTAT PER A L'ESPORT

Cadascú hi té dret. Per sobre de tot està la llibertat individual i tothom té dret a prendre la decisió que cregui convenient"

Ha assegurat que no hi ha inquietud per una possible desbandada d'esportistes, tot i que respectarà qualsevol deserció. "Cadascú hi té dret. Per sobre de tot està la llibertat individual i tothom té dret a prendre la decisió que cregui convenient", ha afegit el màxim dirigent de l'esport espanyol.

276 PARTICIPANTS

Pel que fa a la participació espanyola als Jocs de Rio, a dia d'avui hi estan classificats 207 esportistes i la previsió és que ho facin 276 a falta del que passi definitivament amb l'atletisme, la natació, el bàsquet femení i el rugbi a set femení. Si les previsions es compleixen serà una participació lleugerament inferior a la de Londres 2012 (282). Malgrat tot, les expectatives de medalla augmenten segons els estudis realitzats pels tècnics del CSD, “molt conservadors” en paraules de Cardenal.

Les previsions per a Londres van ser de 14,5 medalles i se'n van sumar 17. “Ara la previsió és lleugerament superior, però això és esport, no és ciència i depèn de molts factors”, ha assenyalat el secretari d'Estat, que, to i no voler concretar ni prestar-se a parlar de noms, ha donat a entendre que la seva idea és que els esportistes espanyols es poden penjar fins a 20 medalles. Les possibilitats teòriques de medalla, d'acord amb els resultats en Mundials i Europeus durant el cicle 2013-2016, s'eleven, segons els estudis del CSD, a 46, encara que en més de la meitat dels casos es considerin molt remotes.

“Tant l'horari com el clima afavoreixen la nostra participació respecte a altres Jocs”, ha apuntat Cardenal, que s'ha referit a la gran incertesa al voltant de la participació de Rússia pels problemes de dopatge, cosa que pot fer variar les previsions.

Els metges informen les federacions al COE

Els presidents i serveis mèdics de les federacions olímpiques han sigut informats a la seu del COE dels últims informes de l'OMS, el COI i la comissió mèdica del COE sobre el virus de Zika per tal que, al seu torn, traslladin la informació i transmetin un missatge de tranquil·litat a tots els esportistes i oficials que compondran l'equip olímpic espanyol.

Ha presidit la reunió Alejandro Blanco, president del COE, i hi han participat, a més dels membres de la comissió mèdica del COE, els doctors de prestigi internacional Antoni Plasencia, director de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i José Muñoz, cap de la secció de medicina tropical i salut internacional de l'Hospital Clínic de Barcelona i investigador d'ISGlobal. També hi han estat representats els laboratoris OMEGA PHARMA, comercialitzadora del repel·lent RELEC, que fa poc ha firmat un acord amb el COE per proveir l'equip olímpic espanyol de 3.000 unitats d'aquest producte.

"El risc zero no existeix, però si se segueixen les recomanacions de l'OMS i el COI el risc individual és baix o molt baix", ha dit en roda de premsa el doctor Plasencia, mentre que el doctor Muñoz ha recordat que "fora de l'embaràs sol ser una malaltia lleu. S'estan estudiant alguns possibles trastorns neurològics, però el risc és baix". Ha subratllat les recomanacions de l'OMS per a les parelles que vulguin tenir fills al tornar del Brasil: si no tenen cap símptoma, hauran d'esperar vuit setmanes. Si tenen símptomes, sis mesos.

La doctora Elena Herrero, de la comissió mèdica del COE, ha explicat que si hi hagués alguna dona embarassada no podria assumir el risc d'anar als Jocs. "Els experts estaran d'acord amb aquesta recomanació, tot i que crec que d'embarassades no en tenim cap a la delegació", ha afegit.  

El finançament de les federacions olímpiques en aquest cicle ha pujat a 489 milions d'euros, dels quals 177 milions corresponen a les subvencions públiques i 312 procedeixen de l'ADO, recursos propis i altres finançaments externs. “El 2016 s'ha recuperat el nivell de subvenció pública del 2012, l'anterior any olímpic”, ha apuntat Cardenal. “Els resultats són molt semblants al cicle anterior, tot i un finançament inferior”, ha puntualitzat Carlos Gascón, el subdirector d'Alta Competició.