Els pilots s'uneixen per córrer per Luis Salom

«Tots volem guanyar per recordar-lo», proclamen els líders del Mundial

salom

salom

3
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / MONTMELÓ

És dia de carreres. Avui, no ahir. Ahir va seguir sent dia de dolor, de molt dolor, de massa dolor. I record. La vida de Luis Salom, que es va volatilitzar al revolt 12 del Circuit de Catalunya, va fer que els pilots es llevessin amb el cor al costat dret, amb la ment a casa seva, amb les cames tremolant i pensant que no havien de córrer.

Però avui, segons van explicar ahir tots, lluitaran de valent i, sí, tornaran a posar els seus cavalls d'acer a 350 quilòmetres per hora per guanyar i dedicar-li la victòria al seu amic. A l'inoblidable Mexicano. No tenen cap altra intenció. Avui. Ahir van voler parlar, emocionats, gairebé plorant, de la sensació que tenien a l'estómac tot el dia, de les papallones que sentien a les orelles, del pessigolleig que sentien al tou dels seus privilegiats dits, els que pressionen fort contra la maneta per frenar més tard que l'altre.

És més, l'atrevit Johann Zarco, francès, campió del món de Moto2 i fins ahir una autèntica mosqueta morta, es va enfrontar amb duresa extrema a un periodista italià que els va titllar de mentiders a ells o a Carmelo Ezpeleta, el cap de tots, perquè va voler saber si havien demanat o no el canvi del revolt 12. «Això només et preocupa a tu; deixa de buscar brega, oblida't d'aquesta pregunta de merda, no té sentit», li va cridar Zarco molt, molt, enfurismat.

I va ser llavors quan Marc Márquez, que està a només 10 punts de Jorge Lorenzo al Mundial, va posar seny en la discussió. «No menteix ningú, t'ho asseguro i ¡és clar que vam parlar del revolt 12!, i ¡és clar que es prendran decisions!, però ara, quan ha passat el que ha passat, quan hem perdut el Luis, és quan ens adonem que, possiblement, el que vam decidir no preveia que passés una cosa així. Així de simple i de dolorós. Però, sí, el Johann té raó, no moguem més això, per favor».

MÁRQUEZ, MASSA VELOÇ / Va ser Márquez qui es va convertir ahir en protagonista en tots els sentits, no només a l'hora de posar seny en un dia i un cap de setmana duríssims. Márquez va aconseguir una pole brutal (1.43.589 minuts) i va relegar tothom més enllà del mig segon. Això sí, els altres onze que l'intentaran perseguir avui estan ficats en un segon, des dels 1.44.056 minuts de Jorge Lorenzo fins als 1.45.030 de Scott Redding. Hi haurà lluita. I molta.

Pot passar de tot, fins i tot que les dues Yamaha, la de Lorenzo i Valentino Rossi, que ara creuen estar enfonsats, reneixin de les seves cendres. És diumenge. «La xicana de la F-1 ha augmentat fins a tres els revolts tancats de primera velocitat, quan només n'hi havia un i hem perdut», diu el tricampió mallorquí. «Pecato, sortim derrotats, però veurem què en podrem treure d'aquest desastre», va assenyalar el Doctor.

Notícies relacionades

HO VA DEMANAR LA FAMÍLIA SALOM / Zarco, Márquez, Lorenzo, Pedrosa i fins i tot el jove sud-africà Brad Binder, presents en la conferència de premsa estel·lar del gran premi, van dir que els havia costat moltíssim llevar-se i pensar a córrer. Només Pedrosa va reconèixer que «no m'hauria disgustat que s'hagués suspès el gran premi». Els altres van dir moure's per l'empenta de la família de Luis Salom, que va ser consultada sobre la qüestió i hi va donar l'OK: «El Luis hauria volgut que es corregués, així que a córrer». I correran. És més, invitaran el Luis al podi. O això van dir tots. «Luis vivia per córrer, treballava de valent per ser campió, fem-li el millor dels homenatges, convertim aquest desastre en una positiva passió, fem honor a aquesta família que ha confiat en nosaltres», va dir Zarco, a qui Lorenzo va acariciar el genoll sota la taula de la sala de premsa, com dient-li «ben dit».

Tots sortiran a caçar Márquez que, a aquest ritme, pot escapar-se. Fins i tot Lorenzo, que ahir va dir, amb raó, que «res importa més que recordar el Luis; tota la resta és secundari». A Márquez, que ja va homenatjar la Sole, la seva àvia, amb la conquista de la seva pole núm. 61, ja només li queden dos traçats en què encara no ha guanyat la quali: Assen (Holanda), la pròxima estació del Mundial, i Motegi (Japó). És evident que Márquez, a Barcelona, se sent més un pilot de F-1 que un xaval de MotoGP, per això li va tan bé el traçat dels monoplaces.

Temes:

Luis Salom Moto2