Jocs Olímpics sud-americans

Espanya vol arribar a Rio fins al llistó de les 20 medalles

Mireia Belmonte, doble subcampiona olímpica, serà una de les figures a Rio.

Mireia Belmonte, doble subcampiona olímpica, serà una de les figures a Rio. / EFE / ALI HAIDER

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

Aquest any es compleixen 120 anys de la restauració dels Jocs Olímpics. Seguint les idees del baró de Coubertin, Atenes va recuperar el 1896 la tradició d’una treva olímpica en què els pobles es dediquessin a la batalla esportiva en lloc de fer-ho a la cruenta guerra. Durant aquests 120 anys, els Jocs no havien recalat mai a Sud-amèrica. El Brasil, que ja va organitzar el Mundial de futbol el 2014, s’ha llançat a una aventura que desembocarà en uns Jocs, els de Rio (del 5 al 21 d’agost), que es presenten amb molta incertesa en l’aspecte organitzatiu però amb moltes certeses pel que fa al nivell competitiu que oferirà la immensa selecció de figures que se citaran a la capital carioca.

El Brasil, país immers en una crisi política i econòmica preocupant, arribarà amb la llengua fora i en l’últim minut a finalitzar els preparatius d’uns Jocs amb els pressupostos retallats al màxim. La cerimònia inaugural, per exemple, costarà 10 vegades menys que la de Londres 2012. Les proves es repartiran en quatre àrees (Barra de Tijuca, Deodoro, Maracaná i Copacabana) i recalaran en alguns punts emblemàtics de la ciutat, com el mateix estadi de Maracaná, el Sambòdrom o la platja de Copacabana.

L’entrada del golf, juntament amb el rugbi a set, incrementarà la nòmina d’estrelles, que es nodrirà de noms com els d’Usain Bolt, Michael Phelps (tots dos en els seus últims Jocs), Katie Ledecky, les estrelles de la NBA (encapçalades per Stephen Curry i Lebron James), Novak Djokovic, Serena Williams, Jordan Spieth, Jason Day... I la incògnita se centrarà en la presència dels atletes russos, sancionats per la IAAF després que es provés el dopatge sistemàtic d’Estat. 

DOS PRECEDENTS 

Espanya, en lleugera recuperació econòmica i amb més ajudes una altra vegada als esportistes, anirà a Rio amb la idea optimista de tornar a arribar a la barrera de les 20 medalles, cosa que tan sols ha passat dues vegades. La primera, a l’escalf dels Jocs de Barcelona-92, amb aquells 22 podis que van deixar en l’oblit les raquítiques quatre medalles de Seül-88; la segona, a Atenes 2004, edició que en realitat es va tancar amb 19 metalls. Però la posterior desqualificació d’un medallista en pes va fer pujar Manolo Martínez del quart al tercer lloc a la seu sagrada d’Olímpia.

"Calculem aconseguir de 18 a 20 medalles i superar les 17 de Londres 2012", assegura Miguel Cardenal, secretari d’Estat per a l’Esport. El CSD disposa de dades millorades, en Europeus i Mundials, respecte a anteriors cicles olímpics, i confia en la plèiade de figures individuals que es mantenen al cim de les seves respectives modalitats. S’ha retirat el quàdruple medallista David Cal (piragüisme), és cert, però la punta de llança de l’esport espanyol és potent.

Dels medallistes de Londres es mantenen en primera línia els campions Joel González (taekwondo) i Marina Alabau (vela), els medallistes de plata de llavors Mireia Belmonte (natació), Javier Gómez Noya (triatló) i Maider Unda (lluita), i els bronzes Maialen Chourraut (piragüisme) i les noies de la sincronitzada, tot i que en el seu cas encara ha de superar el preolímpic del mes de març a Rio per classificar-se en duo i per equips.

Notícies relacionades

A més a més, en els últims quatre anys s’han consolidat nous noms que faran parlar, encapçalats per la doble campiona mundial i número 1 del rànquing de bàdminton, Carolina Marín. Miguel Ángel López arribarà amb l’aval del títol mundial de 20 quilòmetres marxa (Ruth Beitia farà el seu últim intent en altura), i el gimnasta d’origen dominicà Rayderley Zapata, amb el bronze en terra. La tiradora al plat Fátima Gálvez és campiona del món, les noies de rítmica es van endur el bronze en el concurs complet de l’últim Mundial, i Espanya ha classificat també l’equip de salts d’hípica i el vaixell insígnia de K-4 en piragüisme. Nadal i Muguruza tenen serioses opcions en tennis, com Valverde, Contador i Purito Rodríguez en ciclisme.

Els germans Gasol lideraran el bàsquet, que arriba com a campió d’Europa, les guerreres de l’handbol ja estan classificades i en hoquei herba hi han entrat els dos equips. El futbol serà el gran absent. El waterpolo s’ha de guanyar la plaça el primer semestre, amb més opcions per a les noies de Miki Oca, que defensen la plata de Londres 2012.