Rússia treu l'escombra

Moscou comença la neteja exprés de dopatge perquè també està en joc el Mundial de futbol del 2018

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

Les autoritats esportives russes, amb el Govern de Moscou al capdavant, estan situades en un carreró sense cap altra sortida que un full de ruta amb un recorregut que ha de ser traçat de manera ràpida, pràcticament exprés, per eradicar no tan sols les pràctiques de dopatge, sinó també la sospita. En cas contrari, Rússia s'arrisca no tan sols al veto dels seus atletes als Jocs de Rio, sinó que també està en risc l'organització del Mundial de futbol del 2018.

L'Agència Mundial Antidopatge (AMA), amb pas ferm, no tolerarà ni una indisciplina més per part de Rússia durant les pròximes setmanes i quan falten menys de nou mesos perquè comencin els Jocs Olímpics de Rio. El país ha protagonitzat, sens dubte, l'escàndol per dopatge més gran des de la creació de l'AMA fa 16 anys. Una xarxa per millorar il·legalment, amb mètodes i fàrmacs prohibits, el rendiment de les figures de l'atletisme rus, la segona potència mundial, darrere dels Estats Units i davant dels emergents països africans encapçalats per Kenya. Uns Jocs sense la presència dels atletes russos serien difícils d'imaginar. I més difícil encara, en plena crisi de la FIFA, que se lei retirés a Rússia l'organització del Mundial de futbol.

No obstant, les dues possibilitats corren cert perill, sobretot la presència atlètica a Rio després que, divendres a la nit, el consell de la IAAF (Federació Internacional d'Atletisme) suspengués la Federació Russa d'Atletisme (ARAF) per les pràctiques de dopatge, amb 22 vots a favor i un en contra, que no va correspondre a la representació russa, que es va abstenir.

EL FUTUR DE LA RUSADA / L'agència antidopatge ha de pronunciar-se ara sobre el futur de la RUSADA (agència antidopatge russa) en la reunió que el consell fundador de l'AMA celebrarà el dimecres 18 de novembre. Si es decanta per la suspensió -tots els camins apunten en aquesta direcció- Rússia no podrà organitzar cap esdeveniment esportiu de caràcter internacional mentre es mantingui el càstig. Això es tradueix en la situació que no es podria celebrar el Mundial de futbol del 2018 a Rússia i s'hauria de buscar una seu alternativa. En aquest cas, el temps juga a favor de les autoritats russes i també de Vitali Mutko, ministre d'Esports i president del Comitè Organitzador del Mundial de futbol. Això explica la transcendència de la reunió de l'AMA.

Notícies relacionades

Rússia no vol ni sentir parlar de sancions. Per això ahir mateix ja va començar a traçar el full de ruta: en tres mesos se celebraran eleccions per elegir una nova direcció a la federació d'atletisme; el seu president, Vadim Zelitxenok, ja ha posat el càrrec sobre la taula.

LA COL·LABORACIÓ / Així mateix, el Comitè Olímpic Rus (COR) es fa afanyar a col·laborar i acceptar tots els dictàmens que arribin des de Lausana, ja siguin a través de l'AMA o del COI (Comitè Olímpic Internacional). Moscou ja ha comunicat que complirà les mesures que li imposi la comissió que crearà la IAAF per supervisar els canvis en la política de la federació russa; un equip d'especialistes que estarà dirigit per Rune Andersen, un expert noruec en la lluita antidopatge. Amb el seu laboratori tancat, la federació d'atletisme suspesa i l'agència antidopatge en risc, la situació esportiva a Rússia és crítica.