En mans xineses

El grup asiàtic Rastar arriba a un acord amb Sánchez Llibre i Condal per invertir 65 milions i convertir-se en el màxim accionista blanc-i-blau

3
Es llegeix en minuts
JUAN TERRATS / RAÚL PANIAGUA // BARCELONA

L'empresa xinesa Rastar Group, que es dedica a la producció de joguines electròniques i videojocs, es convertirà en l'accionista majoritari de l'Espanyol després d'arribar a un preacord de compra de les accions de Dani Sánchez Llibre i Ramon Condal, a les quals s'han de sumar aquells accionistes pròxims als expresidents. Chen Yansheng, el president i màxim accionista de Rastar Group, que ahir era a Barcelona, podria comprar el 56% del capital social de l'entitat barcelonina. Les metes de Yansheng són reduir el deute del club i confeccionar una plantilla competitiva per lluitar per un lloc europeu.

«¿La Champions? Es veurà amb el temps, però confiem que la nostra cooperació amb l'Espanyol pugui sortir al millor possible», va indicar Yansheng al diari Sport. L'empresari xinès atacarà dos fronts: el financer i l'esportiu. La intenció de Rastar és agafar el poder al gener per reforçar l'equip de Sergio González en el mercat d'hivern. En l'apartat financer, la idea és tancar el tema del crèdit sindicat de 55 milions i els avals que van firmar set exconsellers de l'Espanyol. «Que la gent estigui tranquil·la, tenim la total seguretat de poder-ho resoldre i créixer amb el club», va afirmar Yansheng. El grup xinès planeja invertir-hi a curt termini uns 65 milions d'euros.

Tot indica que la firma definitiva es plasmarà a mitjans de desembre perquè el nombre de les accions pot canviar sensiblement. Rastar n'ha comprat el 45,1%, però en uns dies podria arribar al 49%. La intenció és aconseguir la majoria a finals de novembre. Teoserver, l'empresa de Dani Sánchez Llibre i Ramon Condal, es queda amb el 5%, la quantitat justa per poder estar al Consell, però Rastar es reserva una opció de recompra d'aquest 5% durant els pròxims tres anys.

REUNIÓ DE L'OPOSICIÓ / Genètica Perica, el grup opositor que lidera Sergio Oliveró, no vendrà les seves accions, que arriben al 22% de la massa social. L'empresari es va reunir ahir a la nit amb els seus col·laboradors per estudiar aquesta nova situació que s'ha creat amb la venda de les accions dels màxims accionistes del club. L'oposició preveu fer un comunicat els pròxims dies, encara que va mostrar el seu disgust perquè els màxims accionistes no els havien comunicat l'operació amb l'empresa xinesa.

L'Espanyol ja ha comunicat que la junta ordinària se celebrarà el 22 de desembre a Cornellà. Allà és gairebé impossible que es doni oficialitat al canvi d'accions. Tot indica que el club anunciarà una junta extraordinària per al mes de gener, en què oficialitzaria el canvi de poders.

Notícies relacionades

DANI, CLAU EN EL PROCÉS / L'home fort d'aquesta transició és Ramon Robert, director de control de gestió i  de compres del club, afí a la família Sánchez Llibre. Joan Collet, el president des de finals del 2012, té els dies comptats al capdavant de l'entitat. Rastar no és partidari que la presidència sigui professional. El grup prefereix invertir en l'àrea esportiva i evitar, sobretot, un descens administratiu pels impagaments amb Hisenda, com li va passar a l'Elx l'estiu passat.

El nou consell de l'Espanyol estaria format per un mínim de set persones, tres de les quals serien xinesos. Robert també hi entraria, encara que no es descarta que s'ampliï a 12, sobretot amb la idea de formar una direcció forta en l'aspecte econòmic. Sánchez Llibre serà clau en la transició. No es descarta que durant tres anys l'exdirigent sigui l'home de confiança dels xinesos. Tampoc sorprendria que Genètica Perica canviï de política i demani entrar a la junta al posseir el 22% del capital social.