La campiona insaciable

La nord-americana Katie Ledecky tanca amb el seu triomf i el seu rècord del món en 800 lliure un torneig prodigiós, que acomiadarà amb cinc ors i tres rècords mundials

2
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA / BARCELONA

Katie Ledecky, una de les nenes prodigi de la natació nord-americana, abandonarà els Mundials de Kazan convertida en una nova icona de la natació. En un esport necessitat d'herois pel declinar del rei Michael Phelps, Ledecky presenta, als 18 anys, totes les credencials per apropiar-se amb tota justícia de la corona.

Ningú li podrà discutir a aquesta nedadora novaiorquesa la seva condició d'estrella dels campionats després de tancar ahir la seva participació a la ciutat russa amb una nova exhibició en la final dels 800 lliure a ritme de rècord del món (8.07.39 minuts). En gairebé quatre segons va rebaixar una marca que ja li pertanyia (8.11.00) des de l'estiu passat i més de 10 segons va ser la diferència que va establir sobre la segona classificada, la neozelandesa Lauren Boyle (8.17.65).

És el cinquè or de la pèl-roja Ledecky a Kazan i la seva tercera plusmarca mundial (ha rebaixat, dues vegades, el del 1.500), una actuació que ha rubricat amb una conquista única: estendre el seu domini en les proves de crol des del 200 fins al 1.500, una hegemonia impensable fins ara.

«Si hagués imaginat això en els meus somnis, no m'hauria despertat mai», va explicar feliç Ledecky a l'abandonar la piscina. «Simplement he de valorar aquest moment», va afegir la jove campiona de cutis blanquinós, que ha completat el seu pòquer històric en les proves de crol amb l'or en el relleu del 4x200, on va fer l'última posta.

En una setmana inoblidable, mostrant un moment immillorable de forma, Ledecky va aconseguir rebaixar dues vegades el rècord del món dels 1.500, establint-lo en 15.25.48, una marca estratosfèrica, per sota de la qual han aconseguit nedar només 80 homes aquesta temporada. També es va acostar a menys d'un segon del seu rècord del món (3.58.37) en la final dels 400 lliure. I en la seva prova més exigent, en teoria, el 200 lliure, va aconseguir classificar-se a penes mitja hora després de marcar la plusmarca mundial de 1.500. I, una vegada a la final, va imposar el seu explosiu esprint en l'últim llarg per acabar per davant de la italiana Federica Pellegrini i de la seva compatriota Missy Franklin, dues figures de primera línia. «Ha sigut molt més fàcil que en el 1.500», va dir després de guanyar per a sorpresa de tothom.

El millor de Ledecky, que s'entrena a les ordres de Bruce Gemmell, no és només el valor de les seves conquistes i dels seus colossals cronos (campiona olímpica a Londres, quàdruple campiona mundial a Barcelona, quíntuple a Kazan,  amb 10 rècords mundials batuts en el seu palmarès), sinó que per la seva edat i el seu caràcter insaciable i obsessiu a l'aigua, està destinada a marcar una era, amb els Jocs de Rio com la seva pròxima meta, fins al punt que ha decidit endarrerir el seu ingrés a la prestigiosa Universitat de Stanford fins a la tardor, una vegada superada la cita olímpica.

Notícies relacionades

«Ledecky és d'un altre món», la va qualificar recentment Bob Bowman, l'entrenador i mentor de Michael Phelps, l'esportista més llorejat dels Jocs Olímpics amb 18 ors. «Té desig i té fam. És un plaer veure-la dominar», reconeix Phelps.

L'adolescent que es va donar a conèixer al món a Londres,  amb 15 anys, guanyant la final dels 800 lliure, la prova que va consagrar amb una plata Mireia Belmonte, ja és, sense discussió, l'últim fenomen de l'esport mundial.