ELS MUNDIALS DE NATACIÓ DE KAZAN

Ledecky, Sun i Peaty imposen jerarquia

Judit Ignacio, vençuda en sèries en 200 papallona, mostra una Espanya perduda

3
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

La nord-americana Katie Ledecky, el xinès Sun Yang i el britànic Adam Peaty s'estan convertint en els noms dels Mundials de natació. Tots tres van aconseguir ahir la seva tercera medalla a Kazan i van eclipsar altres cognoms il·lustres que en bona lògica també estaven destinats a triomfar. Missy Franklin (EUA), Katinka Hosszu (Hongria) i Ryan Lochte (EUA), per dir-ne alguns, estan passant amb discreció pel campionat, malgrat algunes esquitxades de la seva indiscutible categoria. Espanya, en canvi, no troba cap interruptor per donar-li llum i navega a la deriva, perduda, en la piscina de 50 metres de l'immens Kazan Arena.

Un exemple. Judit Ignacio, subcampiona d'Europa (2014) i finalista mundialista (2013) en els 200 metres papallona, no va passar ni de la primera ronda en les sèries d'ahir, amb un temps (2.09.93) notablement allunyat de la seva millor marca (2.06.66), amb què hauria entrat de sobres a la final d'avui en una prova que es va demostrar poc exigent. L'absència de Mireia Belmonte està sent un llast més pesant fins i tot del que s'esperava. Superat l'equador de la natació en línia (quatre jornades de vuit), només un nedador -Marc Sánchez en els 800 lliure- ha millorat la seva marca de l'any a Kazan, i Espanya acumula un balaç molt pobre d'una finalista (Melani Costa va ser sisena en 400 lliure) i dos semifinalistes (Rafa Muñoz, en 50 papallona, i Jessica Vall, en 100 braça).

Jessica Vall i Marina García poden començar a redreçar avui la desfeta si passen a la final de 200 braça, però res sembla indicar que es produirà una reacció. Espanya amenaça d'acabar el Mundial amb només dues medalles (les d'Ona Carbonell en sincronitzada) després de tocar sostre, amb 12 podis, fa només dos anys a Barcelona.

CAMÍ DE LA HISTÒRIA / Davant aquesta penúria, cal girar els ulls cap a l'escena internacional, que desborda de talent. Com el de Ledecky, la nord-americana de 18 anys que ahir, nedant des del carrer 7, va guanyar els 200 lliure, va aconseguir el seu tercer or (després dels de 400 i 1.500) i està a una victòria de ser el primer nedador (home o dona) capaç de dominar l'estil lliure entre els 200 i els 1.500 metres.

El xinès Sun Yang no podrà arribar a aquesta fita perquè en el 200 es va quedar en la plata. Però ahir, nedant també pel carrer 7, es va imposar amb el seu gran esprint final en el 800 amb la millor marca de l'any (7.39.96), davant de l'italià Gregorio Paltrinieri i el seu rècord d'Europa (7.40.81). Sun, guanyador també en el 400, ja suma un total de 12 medalles en Mundials.

Notícies relacionades

El britànic Adam Peaty en suma algunes menys, però als seus 20 anys va aconseguir el seu tercer or a Kazan, a l'unir al 100 braça ja guanyat amb anterioritat la victòria en el 50 braça davant el campió olímpic, el sud-africà Cameron van der Burgh, i en l'innovador relleu mixt de 4x100 estils, amb dos nois i dues noies per país. La Gran Bretanya es va imposar als EUA i Alemanya amb el tercer rècord del món del dia en aquesta prova (3.41.71), ja que al matí Rússia (3.45.87) i EUA (3.42.33) l'havien batut en les qualificatòries.

Als antípodes de Peaty, amb 30 anys, hi ha l'hongarès Laszlo Cseh, que en el seu setè Mundial consecutiu va guanyar el segon or (l'anterior es remunta al 2005, en els 400 estils) en uns meravellosos 200 papallona en què es va imposar al campió olímpic, el sud-africà Txad le Clos. Cseh ja suma 11 medalles en Mundials, 12 en Europeus i 5 en Jocs Olímpics.