Des del primer dia

Luis Suárez celebra començar la pretemporada amb l'equip, mentre Adriano negocia la seva marxa al Roma

Luis Suárez, durant l’entrenament d’ahir a Los Angeles.

Luis Suárez, durant l’entrenament d’ahir a Los Angeles. / VALENTI ENRICH

3
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH

Fa un any era un futbolista condemnat per un fort càstig i proscrit, a qui ni tan sols deixaven entrenar-se. Va firmar pel Barça sense llorers ni cerimònies, amb l'anonimat impropi de qui ha sigut el segon fitxatge més car de la història, ja definitivament per darrere de Neymar per molts comptes que es facin. Accedia a la ciutat esportiva camuflat en un cotxe i s'entrenava en solitari i d'amagat. Ara Luis Suárez és un futbolista normal, que fa (i disfruta) «una pretemporada normal», en les seves pròpies paraules, per ser un més des del primer minut.

Va coronar la temporada amb la conquista dels tres títols en un rotund triomf que el va recompensar dels mals moments viscuts. «Ni en el millor dels somnis, fins i tot venint a un club com el Barcelona que aspira a tot, havia imaginat guanyar els tres títols el primer any», va confessar ahir Suárez. Va ser la tercera pota a completar el trident (va debutar el 25 d'octubre, un cop complerta la seva sanció) i ara és l'única de què disposa Luis Enrique per a la gira, estrenada simbòlicament aquesta matinada passada en el partit contra Los Angeles Galaxy del seu amic Steve Gerrard, antic capità del Liverpool.

SUPORT A PEDRO / Suárez no està sol al davant. Sense Messi ni Neymar, al marge dels joves Sandro i Munir, l'acompanya Pedro, que dóna voltes la seva marxa perquè no vol ser el quart en un dispositiu per a tres. «Com a company preferiria que Pedro es quedés», va afirmar l'uruguaià. Però si executa la clàusula i un club la paga, l'extrem canari podria anar-se'n per 30 milions.

Adriano, en canvi, necessita un acord entre el Barça i el Roma. El defensa brasiler coincideix amb Pedro a aspirar a tenir més protagonisme, però la seva clàusula (90 milions) és prohibitiva. El Roma li ofereix millors perspectives per jugar i una fitxa més alta. L'agent d'Adriano ho té tot pactat a l'espera que el Barça negociï un acord amb el que serà el rival al Gamper el 5 d'agost.

SENSE PREFERÈNCIES / Serà el dia de la presentació de l'equip, i Luis Suárez podrà jugar amb totes les de la llei. En plenitud de forma, a diferència de l'any passat, que al final va saldar amb brillantor. Després d'haver guanyat tots els títols en la seva primera temporada, és lògic que també ambicioni guanyar-ho tot en la segona. Encara que siguin sis, el doble. «Un somni que es pot complir», afirma el davanter, sense preferències per cap, assumint que l'exigència de la samarreta obliga a lluitar per tots sis.

Dos dels títols arriben aviat, la primera quinzena d'agost. Un al·licient que ajuda a superar el cansament dels primers entrenaments. Ni tan sols el nota si es recorda a si mateix l'any passat amb l'amargura de ser un futbolista clandestí que buscava llocs amagats per treballar. Una cosa semblant deu sentir Thomas Vermaelen, que es va passar l'estiu (i l'hivern i la primavera) lligat a una llitera amb la seva eterna lesió muscular, i ara és la parella de Piqué en els partidets.

Notícies relacionades

L'ESPERA SERÀ MÉS INTENSA / Un dolor semblant deuen sentir Aleix Vidal i Arda Turan, encara que no estan ni suspesos ni lesionats. No jugaran fins al gener per la sanció institucional al Barça. «L'espera serà més intensa perquè estaran més temps sense jugar», addueix Suárez sense voler comparar casos que són molt diferents.

Malgrat perdre's dos mesos de competició, Lucho va acabar l'exercici amb els números que el van convertir en el millor nou del Barça en la campanya del debut: 25 gols i 21 assistències. Leo Messi va liderar les dues estadístiques, un futbolista a qui veu lluny per molta proximitat que tinguin. L'amistat facilita que un uruguaià defensi un argentí. «No s'entenen les crítiques a Messi. ¿Com es pot criticar el millor jugador del món per haver perdut una final?», es preguntava Suárez, castigat a veure la Copa Amèrica per televisió.