Continuïtat o canvi

Els socis del Barça elegeixen avui entre Bartomeu, Laporta, Benedito i Freixa per dirigir el club fins al 2021

La campanya va ser tan llarga com previsible, amb poques novetats, en el tens pols entre els quatre candidats

Toni Freixa, Joan Laporta, Josep Maria Bartomeu i Agustí Benedito, candidats a la presidència, posen per a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA abans de les eleccions. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

hi ha dues idees: continuïtat (si Bartomeu guanya les eleccions) o canvi (si Laporta torna a la presidència o Benedito i Freixa donen la gran sorpresa derrotant els dos favorits). Són les idees eixos que han dominat una campanya llarga -va començar després de la conquista de la Champions a Berlín el 6 de juny passat- però que no ha aportat grans novetats. Ha sigut més aviat monòtona davant la falta de debats. Avui, amb el record del triplet al fons, el soci del Barça pren la paraula per elegir el president que dirigirà el club fins al 2021, amb un assumpte fonamental en el full de ruta: la construcció del nou Camp Nou (l'actual data de mitjans del segle XX), una obra faraònica, complexa, cara (420 milions de sortida) i capaç, per tant, de condicionar el futur del club al segle XXI. Ahir, després d'una esgotadora jornada de reflexió, els quatre candidats, que van començar, curiosament, junts el 2003, van creuar els dits a l'espera de la resposta del soci.

SOROLL DE PACTES INCONCRETS / Amb la força del trident (122 gols van sumar Messi, Neymar i Suárez) i els tres títols (Lliga, Copa i Champions) al Museu, Bartomeu ha tingut una campanya plàcida. Ni tan sols el debat de TV3, l'únic que s'ha viscut en aquestes quatre setmanes per desig seu, va alterar aquest paisatge tranquil per a l'expresident, que es va arriscar a convocar eleccions al gener quan l'equip estava a un pas de l'abisme després de la derrota a Anoeta, l'acomiadament de Zubi, la crisi Messi-Luis Enrique i un panorama desolador. Però llavors Leo va agafar la pilota, el tècnic va fer un intel·ligent pas enrere i el Barça va transformar la depressió en un festival d'alegria. I Bartomeu, en només sis mesos, ho va capgirar tot i va renovar fins i tot Luis Enrique.

Notícies relacionades

Laporta, favorit en el cru hivern (dominava llavors en les enquestes amb clar avantatge sobre Bartomeu), ha vist girar-se el vent en contra, apel·lant en els últims dies al «vot útil», convençut que ha de mobilitzar al màxim per intentar derrotar l'home que va succeir el fugat Rosell el gener del 2014. D'aquí ve l'intent desesperat, fins a l'últim segon, ja en plena jornada de reflexió, d'arrencar un pacte amb Agustí Benedito. Però aquest es va negar, malgrat les pressions, fins i tot polítiques, que va rebre en la recerca d'un front comú per derrotar Bartomeu.

Continuïtat o canvi. Continuïtat amb l'expresident o canvi amb Laporta, mentre Toni Freixa, que va estar fins a l'últim moment, tot i que arraconat, a la junta de Bartomeu, ha anat construint un perfil nou al llarg d'una singular campanya. Singular perquè no s'havia de parlar de noms -el Barça no pot inscriure jugadors fins al gener del 2016 per la sanció de la FIFA- i d'Arda, fitxat per la gestora, s'ha anat fins a Pogba, desig de Laporta. Avui, el soci decideix el nou inquilí de la llotja.