Tricampió renovat

Luis Enrique posa en marxa el Barça amb Arda Turan i Aleix Vidal, però no els podrà alinear fins al gener

Iniesta i Messi, últims mohicans d'un grup profundament reformat amb 13 cares noves en tot just un any

Arda Turan i Aleix Vidal, durant les seves respectives presentacions com a nous jugadors del Barça.

Arda Turan i Aleix Vidal, durant les seves respectives presentacions com a nous jugadors del Barça. / JOAN CORTADELLAS / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

En tot just un any, el Barça va deixar de ser de Tata, amb una trista Supercopa d'Espanya com a únic llegat, per convertir-se en la inoblidable obra de Luis Enrique, amb el triplet (Lliga, Copa i Champions) que porta la firma del trident amb Messi com a líder indiscutible de l'èxit. L'aliança de Leo amb Neymar i Suárez és alguna cosa més que un segell d'identitat en el nou equip que es va aixecar dels inacabables dies de pobresa amb Martino per dibuixar un grup totalment nou (13 jugadors en aquests 12 mesos), que ha necessitat una inversió de 220 milions en fitxatges, incloent-hi els dos últims a ser incorporats: el mag Arda Turan i el polivalent Aleix Vidal.

Tots dos són, però, reforços d'hivern. Han arribat en un estiu singular (no es poden inscriure per la sanció de la FIFA i amb el soci elegint el nou president) i no podran jugar fins al mes de gener. Però Luis Enrique els vol tenir al seu costat des del primer dia, conscient el tècnic que tots dos, per circumstàncies diferents en cada cas, necessiten un període d'adaptació al complex idioma Barça.

DOTZE AVUI; VUIT, DIMECRES / Arda, acostumat a ser el far únic dels seus equips (Galatasaray, Atlètic i selecció turca), ha d'aprendre a viure en un llenguatge totalment nou, on el talent no només li correspon a ell. Aleix Vidal, que ha protagonitzat una fosca i meritòria carrera pel costat més modest del futbol abans d'arribar al Sevilla, també necessita encaixar les seves possibilitats futbolístiques -potència, velocitat, regat...- en l'univers tàctic blaugrana. «Ens aniran molt bé aquests mesos», va confessar l'exjugador sevillista, segur, a més, d'Arda: «Porta molt de futbol a dins i ens sorprendrà a tots, no tinc dubtes. Encaixarà molt bé aquí».

Arda Turan obrirà avui la porta del vestidor de la ciutat esportiva amb 11 companys més en l'inici dels entrenaments. Al matí, proves mèdiques i d'esforç; a la tarda, primera sessió amb la pilota a la gespa. Luis Enrique ha escalonat el retorn del treball en dos grups. Avui arribaran 12 jugadors: Suárez, Rafinha, Douglas (que continua a la plantilla), Sergi Roberto, Vermaelen, Masip, Mathieu, Adriano, Sandro, Munir, Halilovic i el ja esmentat Arda. Dimecres, i a causa del fet que van tenir compromisos amb les seves seleccions en el tram final de la temporada passada, apareixeran Piqué, Pedro (encara pendent de si se'n va al Chelsea), Iniesta, Busquets, Jordi Alba, Rakitic, Bartra i Aleix Vidal. Només hi faltaran els cinc que van participar en la Copa Amèrica (Messi, Mascherano, Bravo, Neymar i Alves) i Ter Stegen, que va disputar l'europeu sub-21 amb la selecció alemanya.

AUGMENTAR LA COMPETÈNCIA / Luis Enrique comença avui el seu segon capítol al Barça després d'arribar al paradís en el primer guanyant-ho tot, superant moments tan convulsos com els del mes de gener, arran de la derrota d'Anoeta, quan el llavors president Josep Maria Bartomeu no només va despatxar Zubi, l'home que el va portar, sinó que li va estar buscant substitut. Amb el triplet a la mà, va renovar un parell d'hores abans d'anar-se'n de vacances («continua el projecte», es va limitar a dir llavors), mentre Bartomeu dimitia del càrrec. Ara, amb quatre candidats buscant la butaca que ha utilitzat aquest any i mig, el tècnic té una plantilla luxosa, que no podrà esprémer de debò fins al gener quan pugui disposar d'Arda i Aleix Vidal, i amb més matisos tàctics encara.

Notícies relacionades

Tindrà un equip més competitiu amb el jugador turc, capaç d'entrar en qualsevol dels dos interiors i en posicions ofensives, i amb les múltiples opcions que li dóna Aleix Vidal. Se n'han anat Xavi a Qatar -el seu buit és irreemplaçable, tant al camp com al vestidor, on s'han de construir ara noves jerarquies i lideratges- i Montoya a l'Inter. A Deulofeu, que ja no el va voler Luis Enrique fa un any, tampoc el trobarà a faltar ara per la seva marxa a l'Everton. El tècnic aconsegueix augmentar la competència amb dos retocs.

Queden Iniesta (va debutar amb Van Gaal) i Messi (Rijkaard) com últims mohicans d'un grup que ha viscut una revolució. Fa un any es va fitxar tot (157,5 milions) i per a dos anys, es va dir llavors, perquè no es podria fitxar el 2015. Ara s'ha fitxat (63) per a l'hivern.

Temes:

Futbol