Moment Bartomeu

L'expresident disfruta del seu triomf en les 'primàries' de les firmes i esquiva assistir avui al primer debat

Gairebé a la mateixa hora de l'acte a Vic, el precandidat parlarà de l'Espai Barça a la seva seu de Barcelona

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / BARCELONA

Són dies feliços per a Josep Maria Bartomeu. En menys d'un mes ha disfrutat del trident, del triplet, de la renovació de Luis Enrique,  d'Alves i del fitxatge d'Aleix Vidal, minuts abans de dimitir, i ara gaudeix  del confortable triomf en les primàries de les firmes. Són, al final, 9.124 i no pas 9.093 com va informar a l'inici l'expresident, entestat a marcar territori dissenyant una agenda pròpia per no desaprofitar el clar avantatge amb què compta. «Tenim més firmes que els altres, això demostra que hem fet bé les coses», va dir ahir a Sant Carles de la Ràpita, convençut que si no comet cap gran error serà elegit president el 18 de juliol.

Bartomeu no desitja baixar al fang. Avui, per exemple, ha renunciat a assisitir al primer debat electoral. Estava, i està, fixat a Vic. Però l'expresident ha contraprogramat aquesta cita, organitzada per Nació Digital en col·laboració amb la plataforma Manifest Blaugrana, amb un acte de campanya a la seva seu del carrer de Balmes de Barcelona.

AMB LAPORTA, FREIXA I BENEDITO / A les 12.30 del migdia, l'expresident presentarà els seus plans sobre l'Espai Barça. I mitja hora més tard (13.00 h), Joan Laporta, Agustí Benedito i Toni Freixa seuran junts a la Universitat de Vic. Bartomeu, que havia rebut la invitació fa setmanes, va declinar recentment aquesta possibilitat, segons Manifest, i, a canvi, va oferir l'opció que hi anessin Jordi Cardoner o Jordi Moix.

Les dues alternatives van ser rebutjades, segons els organitzadors, perquè seria una falta de respecte al soci i, sobretot, als altres precandidats que sí que han acceptat debatre per primera vegada junts.

EVITAR EL CARA A CARA / És, o així ho veu Bartomeu, el seu moment, avalat per aquesta confortable diferència obtinguda en les firmes (gairebé dobla Laporta i en suma més que Laporta i Benedito junts), i no es vol arriscar a perdre aquest substancial avantatge en la campanya. Ha guanyat, com va reconèixer ell mateix, «el partit d'anada», de manera que no desitja perdre el partit de tornada. A més, el desenllaç de les primàries blaugrana avala els seus plans de marcar una agenda pròpia, allunyat en tot moment del cos a cos electoral.

Amb quatre precandidats més en la carrera a l'espera que aquesta setmana se'n validin les firmes (Laporta, Benedito, Freixa i Batiste, el líder de Seguiment FCB) no només aconsegueix evitar el cara a cara, tan temut fins i tot pels seus propis assessors, sinó que fragmenta el vot, a més de dividir el missatge anti-Bartomeu. No haurà de combatre, per tant, de manera directa el model laportista, ple de noms, segons ell, només disposats a «buscar-se feina», ni s'haurà de barallar per aquest canvi que persegueix Benedito des de fa cinc anys. L'expresident tampoc s'haurà de concentrar a abocar-se a desactivar l'opció renovadora de Freixa o el camí rupturista de Seguiment, que ni arribaran a la recta final perquè l'objectiu que persegueixen és un altre. El seu repte és agitar el debat per col·locar la creació d'una agència de viatges pròpia i una grada d'animació al full de ruta.

Notícies relacionades

A més soroll, Bartomeu més intenta allunyar-se'n, convençut que aquest és el camí adequat, malgrat les crítiques dels altres precandidats que li retreuen la falta d'esperit democràtic per debatre. I abans fins i tot que una vegada inciada oficialment la campanya (serà dijous, dia 9, quan seran oficialment candidats), l'expresident ha decidit quedar-se a Barcelona i no anar a l'Aula Magna de la Universitat de Vic en què s'analitzaran quatre punts com a eixos de la discussió: mesures de creixement econòmic, projectes patrimonials per desenvolupar, concepte esportiu i poliesportiu del club i dimensió social i de govern. No és un debat de noms sinó més aviat d'idees i de projectes.

Però Bartomeu, amparat pel triplet, el trident i aquesta golejada de les firmes (tot i que, curiosament, ell va treure 4.494 rúbriques menys que Rosell, el seu expresident i amic, el 2010), ha decidit anar a la seva.