Copa Amèrica

Xile s'imposa 1-0 a l'Uruguai i passa a les semifinals

L'amfitrió del certamen s'enfrontarà dilluns que ve al guanyador del Perú-Bolívia

Claudio Bravo i Gary Medel celebren la victòria de Xile davant l’Uruguai en quarts de la Copa Amèrica. / EFE / JAVIER VALDÉS

1
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

La plaça Itàlia de Santiago, escenari de les victòries electorals, es va poblar ahir a la nit per celebrar l'esforçat triomf de Xile per 1-0 davant l'Uruguai, que la va posar en les semifinals de la Copa Amèrica que es juga en aquest país. El gol va arribar per mitjà d'Isla als 81 minuts, quan molts temien que el partit es definiria mitjançant els penals. "Ha sigut un partit summament dur. Sabem que són sempre així davant l'Uruguai", va dir Claudio Bravo. El porter del seleccionat amfitrió i del Barca va considerar que l'equip que condueix l'argentí Jorge Sanpaoli encara no ha arribat al seu millor moment. “Ens en anem a la següent fase. Feliços. Estem amb la il·lusió de sempre. Intentem entregar-nos al màxim. Ara hem de descansar i pensar en el següent rival. Encara no hem complert l'objectiu d'arribar al final", va afegir. “Tenim el mateix somni de la gent que ens va recolzar. Hem tingut una lluita, a ells els agrada lluitar, discutir”, va dir Alexis Sánchez.

Quan faltaven nou minuts per acabar el partit, Xile tremolava amb la possibilitat d'un escenari de l'empat. Flotava a l'Estadi Nacional una sensació de resignació. Va ser llavors quan Matías Fernández va encarar per l'esquerra. Va cedir a Mena. El porter Muslera va rebutjar el seu centre amb els punys. La pilota va caure als peus de Valdivia. Aquest la va enviar a Isla, que, de dreta, fora de l'àrea, va obrir el marcador. Semifinals de la Copa Amèrica. La setmana que ve jugaran contra el Perú o Bolívia, a qui van golejar divendres passat.

El partit mai va deixar de ser aspre. El jutge brasiler Sandro Ricci va expulsar als 64 minuts Edison Cavani. Després, quan el partit estava 1-0, li va ensenyar la targeta vermella a Jorge Fucile. Això va provocar l'aïrada reacció dels jugadors de la “celeste”. Fins i tot es va sentir l'entrenador, Óscar Washington Tabrez, en general molt mesurat, insultar l'àrbitre. Cavani va tenir una setmana negra. Hores abans s'havia assabentat a Montevideo que el seu pare, Luis, va atropellar un motociclista que va morir a l'arribar a l'hospital.