Convulsió en el futbol mundial

Blatter es rendeix

El president de la FIFA presenta la seva dimissió només quatre dies després de ser reelegit fins al 2019

La justícia dels EUA l'investiga directament per corrupció, segons publica 'The New York Times'

Blatter surt de la sala després de dir que deixarà la presidència, ahir a Zuric.

Blatter surt de la sala després de dir que deixarà la presidència, ahir a Zuric. / EFE / ENNIO LEANZA

3
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / MADRID

Quatre dies després de ser reelegit per ampli marge (133 a 73) com a president de la FIFA i passar així per sobre de la marea de corrupció en l'organisme rector del futbol mundial destapada pel Departament de Justícia dels Estats Units, Josep Blatter va anunciar ahir que se'n va. Als 79 anys, el dirigent suís no ha tingut cap més remei que cedir a les pressions externes i internes per donar pas a un procés regenerador d'una institució marcada per la descomposició i les conductes fraudulentes, que ha tingut com a últim episodi l'acusació sobre nou alts directius de la FIFA, set dels quals van ser detinguts dimecres passat en un hotel de Zuric, i cinc empresaris implicats en una trama de corrupció que va començar fa 24 anys i que ha representat fins al moment un frau de 150 milions de dòlars.

En l'anunci de dimissió, Blatter va aclarir, però, que es mantindrà en el càrrec fins al pròxim congrés extraordinari de la FIFA, que se celebrarà a finals d'aquest any o a principis del que ve, segons va informar Domenico Scala, president del Comitè d'Auditoria i Conformitat de la FIFA. El pròxim congrés ordinari estava previst per al 13 de maig del 2016 a Ciutat de Mèxic.

REESTRUCTURACIÓ / «Malgrat haver sigut recolzat en unes eleccions, aquest suport no el comparteix tothom. Per això poso la meva renúncia a disposició dels dirigents del món. Prenc aquesta decisió de renunciar per netejar la imatge de la FIFA. La FIFA necessita una profunda reestructuració», va dir Blatter, que no va admetre preguntes després de la lectura durant 10 minuts d'una nota en la qual no va fer cap referència al presumpte detonant final de la seva retirada. Es tracta de la informació revelada ahir i dilluns per The New York Times, segons la qual la justícia dels EUA l'investiga a ell directament per corrupció, a més que la seva mà dreta, Jerome Valcke, secretari general de la FIFA, va transferir des de l'organisme 10 milions de dòlars el 2008 a comptes controlats pel president de la Concacaf, Jack Warner. Diners que procedien de la Federació Sud-africana de Futbol i que els investigadors sospiten que van ser fruit d'un suborn després d'ajudar Sud-àfrica a assegurar-se el dret a organitzar el Mundial del 2010.

Els fiscals nord-americans disposen de la informació que Warner va utilitzar gran part d'aquells diners «per als seus propis interessos». Amb els vots de Warner i de dos directius més, la candidatura sud-africana s'havia imposat a la del Marroc per 14 vots a 10 en la votació celebrada el 2004. «La revelació posa el rastre dels diners més a prop del senyor Blatter, que ho havia sabut amb anterioritat», assegurava el Times. Danni Jordaan, membre del Comitè Organitzador de la Copa del Món del 2010 i actual president de la Federació Sud-africana, va afirmar que els 10 milions no van ser un suborn sinó una contribució per al desenvolupament del futbol del Carib, zona dominada per Warner.

Notícies relacionades

PROJECTE CARIBENY / Això és també el que va defensar ahir la FIFA en un altre comunicat, en el qual aclareix que «el 2007, com a part de la Copa del Món del 2010, el Govern de Sud-àfrica va aprovar un projecte de 10 milions de dòlars per donar suport a la diàspora africana en països del Carib com a llegat del Mundial».

Davant la versió oposada de la fiscalia de Nova York, la FIFA revela que va ser el Govern de Sud-àfrica, d'acord amb la federació d'aquell país, la que li va demanar que procedís a retenir els 10 milions del pressupost del Comitè Organitzador i els utilitzés per finançar l'anomenat Programa Llegat Diàspora. Valcke, que tenia previst viatjar al Canadà aquesta setmana per participar en l'obertura de la Copa del Món femenina, es quedarà a Zuric.