El futbol sota sospita

EUA indaga el contracte estrella firmat per Nike i Brasil

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La fiscalia d'EUA investiga el contracte de patrocini que va firmar la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) amb Nike per valor de 160 milions d'euros el 1996, una xifra rècord en aquella època. Malgrat que la fiscal va decidir ometre el nom de la multinacional nord-americana de roba esportiva i no va voler donar tampoc el nom de Sandro Rosell, està analitzant els detalls d'aquell contracte, gestionat després pel president del Barcelona.

Notícies relacionades

«El contracte de CBF-Nike era el millor contracte de patrocini de la història de l'esport i constituïa, innegablement, un encert de Teixeira», va defensar Rosell en el seu llibre Benvinguts al món real. Rosell va fitxar per Nike el 1996 i el 1999 es va convertir en el màxim representant de Nike al Brasil i va gestionar el pacte amb Teixeira, llavors president de la CBF, en el que va ser considerat en el seu moment com «el millor contracte de patrocini de la història de l'esport». Però la fiscalia d'EUA considera que es van cobrar suborns de 15 milions de dòlars. «La investigació afecta el patrocini de la selecció nacional del Brasil per part d'una gran empresa esportiva dels EUA», va apuntar dimecres Loretta Lynch, la fiscal general dels EUA, que dóna més dades d'aquell acord tancat el juliol del 1996 a Nova York entre Nike, la CBF i José Havilla, el propietari de l'agència Traffic, que col·labora ara amb la fiscalia després d'haver-se declarat culpable. Havilla intenta així que se li redueixi la condemna.

COMISSIONS A SUÏSSA / Segons aquestes investigacions, Nike va pagar 160 milions de dòlars per un contracte de 10 anys i va ingressar 40 milions a Traffic com a intermediari en un compte a Suïssa. El propietari de Traffic fins i tot va acordar amb el representant de la CBF proporcionar-li «la meitat dels diners que va aconseguir de l'acord de patrocini». Va ser, precisament, amb l'arribada de Teixeira al capdavant de la CBF el 1989 quan Traffic va passar a tenir més vincles.