Corrupció a la FIFA

Els EUA imputen 9 membres de l'organisme i 5 empresaris acusats de corrupció i blanqueig de diners

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

La FIFA havia d'encarregar-se de regular i promocionar el futbol, l'esport més popular del món. En canvi, durant almenys 24 anys ha alimentat «una cultura de corrupció i avarícia» i ha funcionat amb una corrupció «descarada» i «rampant, sistèmica i profundament arrelada», «endèmica», que ha permès als seus dirigents enriquir-se il·lícitament «una vegada i una altra, any rere any, torneig rere torneig» i «ha danyat profundament multitud de víctimes, des de joves lligues a països en desenvolupament».

Totes aquestes acusacions es van escoltar ahir a Nova York, on la fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch; el director de l'FBI, James Comey, i altres autoritats van presentar en una abarrotada roda de premsa el cas obert contra nou directius de la FIFA i cinc empresaris, una imputació amb 47 càrrecs que es va fer pública hores després que a Suïssa fossin detinguts set dels encausats i s'iniciessin les extradicions als Estats Units.

Frau, conspiració per rentar diners, suborn... Amb càrrecs federals habitualment reservats per a màfies o càrtels de droga es van descriure en detall les trames de corrupció. Les més freqüents (nou de les 12 identificades) van ser el pagament o l'exigència de suborns, per més de 150 milions de dòlars, entre els càrrecs de la FIFA i empresaris de companyies que comercialitzen drets esportius i de retransmissions.

Aquests, no obstant, no van ser els únics delictes que ara es portaran a judici: també n'hi va haver en l'elecció de la seu del Mundial del 2010, que es va celebrar a Sud-àfrica, en l'elecció presidencial de la FIFA del 2011 i en suborns connectats al patrocini de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) per part d'una important casa de roba esportiva nord-americana.

El cas donava peu ahir a una metàfora fàcil però potser també inevitable, i no es va poder estar d'usar-la Richard Weber, cap de la divisió d'investigacions criminals de l'agència tributària nord-americana: «Això és el Mundial del frau i avui mostrem targeta vermella a la FIFA».

INVESTIGACIÓ OBERTA / Encara que l'organisme va assegurar ahir que «dóna la benvinguda a accions que puguin contribuir a eradicar qualsevol delicte del futbol», manté el seu pla d'eleccions de demà i no ha vist imputat Joseph Blatter -el quatre vegades president que opta a un cinquè mandat-, la FIFA està lluny de poder respirar tranquil·la. Lynch va recomanar a l'organització «molt examen de consciència» i el fiscal Kelly Currie va subratllar amb contundència que «aquest és el principi dels nostres esforços, no el final. El missatge per a la FIFA i per a tot el futbol -va dir- és que la investigació continuarà».

De moment, en el plec de càrrecs apareixen imputats els nou directius de la FIFA (vegeu columna) i els empresaris Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo i Mariano Jinkins i José Margulies. Quatre dels 14 ja s'han declarat culpables. Però hi ha també referències a 25 conspiradors més (encara que no s'identifiquen per noms). Suïssa també ha obert investigacions de les concessions dels Mundials del 2018 i el 2022 a Rússia i Qatar. Currie va assegurar que els EUA «buscaran la cooperació d'altres països» per seguir endavant, un avanç que inclourà també comprovar si les institucions financeres que es van utilitzar per als pagaments fraudulents sabien que treballaven amb diners bruts.

Notícies relacionades

Dels 47 càrrecs, el més greu és el de conspiració per a associació criminal, que als Estats Units pot suposar fins a 20 anys de presó. Els més de 150 milions identificats per ara com a botí es restituiran «a les víctimes», encara que les autoritats eren incapaces ahir d'identificar exactament qui són.

El que sí que tenien clar és el missatge que va resumir el fiscal Currie: «El futbol internacional organitzat necessita un nou començament, una nova oportunitat perquè els organismes que el governen facin una supervisió honesta i recolzin un esport adorat».