EL GIRO D'ITÀLIA

Contador ataca i es vesteix de rosa gairebé per accident

El madrileny llança una ofensiva en el primer cim per distanciar Urán

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / BARCELONA

Abetone, el cim que va acollir ahir la meta de la cinquena etapa del Giro, no era un cim que destaqués excessivament per la seva duresa. No obstant, estava catalogat com pujada heroica, de les d'èpica, de les llegendàries perquè allà el 1940 es va donar a conèixer Fausto Coppi, l'històric corredor italià, considerat per molts com el primer gran campió del ciclisme.

Alberto Contador no volia embogir en el seu afany per demostrar que era el número u de la classe en la primera arribada en pujada i amb tan sols cinc etapes. El desgast amb la maglia rosa a l'esquena és un pes inaguantable fins a Milà i impossible pensant en París, en el seu afany per guanyar aquest any el Giro i el Tour. Però el corredor madrileny va constatar el que ja va observar dimarts. Rigoberto Urán, segon en les dues últimes edicions de la prova, el rival que més tem en els 59 quilòmetres de contrarellotge, amb un fort refredat, no estava fi i hauria sigut un error monumental no intentar un demarratge per fer-lo despenjar-se. Per això va atacar a cinc quilòmetres de la meta. Rigo no el va poder seguir, tot i que sí que ho van fer els que ja estan cridats a convertir-se en els altres dos tenors del Giro 2015: Fabio Aru (ajudat per un enorme Mikel Landa, com el seu principal gregari a l'Astana) i Richie Porte. Tots tres junts es van presentar al cim d'Abetone i, com que Contador era el més ben situat en la classificació, es va posar al capdavant de la general.

«He atacat perquè he vist els problemes que tenia Urán mentre pujàvem i s'havia d'intentar distanciar-lo. Estic feliç per vestir ja de rosa. És increïble, però no importa perdre la peça i per això no canviarem la tàctica del Tinkoff», va justificar Contador des d'Itàlia. 

Notícies relacionades

TRIOMF ESLOVÈ / Dues vegades ha corregut el Giro Contador i en totes dues ha arribat a l'última meta vestit de rosa. La primera vegada va ser el 2008. La segona, el 2011, no figura en el palmarès del ciclista de Pinto per la rocambolesca història que va seguir al seu control del Tour 2010, el famós cas del filet. Aquesta és una de les raons per les quals Contador ha volgut aquest any tornar a Itàlia, alhora que busca un al·licient més enllà de preparar tan sols el Tour com un dels aspirants més ferms al triomf final.

Ara torna el pla, on fugues més o menys autoritzades que provoquessin altres líders per accident li vindrien de faula a Contador, abans que la carretera es torni a aixecar durant el cap de setmana. Ahir, com a supervivent de l'escapada del dia, va triomfar a Abetone el ciclista eslovè Jan Polanc.