L'ARRIBADA DE LA BARCELONA WORLD RACE DE VELA

La volta al món en 84 dies

El francès Le Cam i el suís Stamm triomfen amb el 'Cheminées Poujoulat' després de circumnavegar la Terra

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL / BARCELONA

El francès Jean Le Cam, de 55 anys, i el suís Bernard Stamm, de 51, passaran a la història com els guanyadors de la tercera edició de la Barcelona World Race (BWR), la volta al món a dos sense escales ni assistències que ahir va coronar els dos veterans navegants oceànics com els millors. Els dos skippers van conservar sense problemes el liderat que han mantingut des de la retirada de l'Hugo Boss d'Alex Thomson i Pepe Ribes, en la jornada 17 de regata, i van entrar vencedors en la línia d'arribada, situada davant de l'Hotel W de Barcelona, el famós edifici amb forma de vela. Van arribar abans de les set del vespre, justament 84 dies, 5 hores, 50 minuts i 25 segons després de la sortida, que van fer a les 13.00 hores del passat 31 de desembre del 2014 en el mateix punt.

Le Cam i Stamm van establir així un nou rècord de la prova, ja que els vencedors de les dues primeres edicions no havien aconseguit circumnavegar la Terra en menys de tres mesos. El Paprec Virbac 2 de Jean-Pierre Dick i Damien Foxall va guanyar el 2007-08 amb 92 dies, 9 hores, 49 minuts i 49 segons. El Virbac Paprec 3 del mateix Dick i Loïck Peyron ho va fer el 2010-11 amb 93 dies, 22 hores, 20 minuts i 36 segons. Un rècord el del Cheminées Poujoulat afavorit per la retallada del recorregut, ja que aquest any la flota no ha hagut de passar per l'estret de Cook, entre les dues illes més grans de Nova Zelanda, i la zona d'exclusió antàrtica estava situada més al sud. En total, el vaixell vencedor ha recorregut 23.321 milles nàutiques teòriques, menys de les 24.000 previstes.

Per sobre de les illes Canàries, el Neutrogena del barceloní Guillermo Altadill i el xilè José Muñoz té prevista la seva arribada com a segon classificat dilluns, mentre que el Gaes Centros Auditivos d'Anna Corbella (l'única dona participant) i Gerard Marín podria arribar a posicions de podi, en tercera posició, tres dies després. Dos vaixells més ja han creuat l'Equador (el Pharmaton de Gelabert i Costa i el We Are Water dels germans Bruno i Willy García), i els dos restants es debaten en l'ascens de l'Atlàntic (el Renault d'Audigane i Riechers i el Spirit of Hungary de Fa i Colman).

Notícies relacionades

Le Cam i Stamm atresoren ja 11 voltes al món entre tots dos. El bretó rei Jean va completar dos Vendée Globe (volta al món en solitari) el 2004 (2n) i 2012 (5è), i ha guanyat tres vegades la Solitaire du Figaro i una vegada la Transat. El 1982, va establir un rècord de l'Atlàntic, i en l'anterior BWR va abandonar per trencament del pal major. Stamm, sempre més somrient, és dues vegades campió mundial de la categoria IMOCA 60 (2003 i 2007) i va guanyar la Velux 5 Oceans el 2007.

Barcelona va rebre els guanyadors endolada per la tragèdia aèria i amb un minut de silenci. Però després va esclatar l'eufòria.