ATLETISME

Florence Kiplagat bat tres rècords mundials a Barcelona

L'atleta kenyana ha superat d'una tacada les plusmarques de mitja marató, 20 i 15 quilòmetres

L’atleta kenyana Florence Kiplagat traça l’últim revolt per recórrer els últims metres i establir una nova plusmarca mundial de mitja marató a Barcelona.

L’atleta kenyana Florence Kiplagat traça l’últim revolt per recórrer els últims metres i establir una nova plusmarca mundial de mitja marató a Barcelona. / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts

No un ni dos, sinó tres són els rècords mundials que l'atleta kenyana Florence Kiplagat ha batut en el marc de la mitja marató de Barcelona, que no ha pogut celebrar millor la seva 25a edició. La petita però monumental fondista africana ha aconseguit, per segon any consecutiu, erigir-se en la protagonista de la carrera, rebaixant, per començar, la plusmarca mundial de mitja marató (21.097 metres) amb un registre de 1.05.09 hores, tres segons menys que els 1.05.12 que va deixar establerts l'any passat en el mateix recorregut.

De pas cap a aquest registre, Kiplagat, de 27 anys, també ha rebaixat el rècord mundial dels 20 quilòmetres (amb 1.01.54, pels seus 1.01.56 de l'any passat) i el dels 15 quilòmetres (amb 46.14 minuts, 14 segons menys que l'anterior plusmarca universal que tenia l'etíop Tirunesh Dibaba des de l'any 2009). En total, doncs, Kiplagat ha saldat amb cinc rècords del món (dos l'any passat i tres en aquest) les seves dues presències en la prova barcelonina, que també ha registrat un altre rècord, el de participació, amb uns 15.000 corredors en la sortida, un 25% d'ells dones i un 30% estrangers.

Notícies relacionades

La magnífica actuació de Kiplagat ha enfosquit una mica la carrera masculina, en què tres atletes han baixat de l'hora i un minut. El vencedor ha sigut l'eritreu nacionalitzat suís Abraham Tadesse, de 32 anys, que ha tancat el crono en 1.00.42 hores, davant dels etíops Getu Feleke (1.00.45) i Azmeraw Mengistu (1.00.48).

La victòria de Kiplagat li reportarà, a part del fix de sortida, un premi addicional de 20.000 euros, sufragats per la l'empresa organitzadora, RPM, per l'enorme repercussió mundial que aquesta gesta representarà per a Barcelona.