FUTBOL CONFLICTE INSTITUCIONAL

Cardenal insisteix que Villar ha de complir la llei

El president del CSD sol·licita que s'auditin els comptes de la federació

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MERINO / MADRID

El futbol espanyol torna a posar-se vermell arran de la nova entrega d'un conflicte que no sembla tenir final. La Federació Espanyola de Futbol (RFEF), el Consell Superior d'Esports (CSD) i la Lliga de Futbol Professional (LFP) han vist agreujades les seves diferències després que Villar carregués contra Miguel Cardenal, secretari d'Estat per a l'Esport, que només li demana al president de la RFEF que compleixi la llei i que es puguin auditar els comptes de la federació. «No estic enfrontat amb ningú. No hi ha cap problema d'índole personal. Simplement he de fer que es compleixi la llei i això sembla que no agrada», afirma Cardenal.

En un dia de futbol, amb l'Atlètic-Barcelona de Copa en disputa, Villar va decidir tornar a alçar la veu i plantejar més que un nou desafiament al CSD. Emparat en la seva junta directiva i en el control absolut sobre les territorials, al president del futbol espanyol no se li va acudir res més que amenaçar de paralitzar totes les competicions pel que entén com «un desmesurat intervencionisme del CSD i una intromissió il·legítima en matèries reservades al futbol espanyol».

RENÚNCIA A LA SUBVENCIÓ / No content amb això, Villar, que fa 26 dels seus 65 anys que ocupa el càrrec i que aspira a un nou mandat, demana als seus amics de la UEFA i la FIFA que destitueixin Cardenal de les seves comissions, cosa que resultarà molt difícil, ja que el president del CSD no pertany a cap comissió. Ell mateix ho va aclarir ahir a la Fira Internacional de Turisme (Fitur). «Sento molt que Villar s'hagi equivocat perquè no pertanyo ni he pertangut mai a cap comissió d'aquestes institucions. Per això no me'n poden fer fora», va afirmar Cardenal, que sí que és membre del Consell Internacional d'Arbitratge Esportiu (ICAS) per desig de 28 presidents de federacions olímpiques. Un càrrec del qual Villar també el vol veure fora.

En el seu escrit posterior a la junta directiva de dimecres, la federació parla de bona fe després de renunciar «voluntàriament a la subvenció el 2012, el 2013 i el 2014 en benefici d'altres federacions amb menys recursos». Una decisió que sembla estar relacionada amb la idea d'eludir la llei de transparència, pensada per lluitar contra la corrupció. Per al CSD, l'única resposta a Villar segueix sent la necessitat d'auditar els comptes de la federació. «Li demano amb educació que deixi que auditin els comptes. La meva obligació és saber en què es gasten els diners i Villar ha de complir la llei», va dir Cardenal.

El president del CSD tampoc entén que se l'acusi d'ingerències en el futbol. Cardenal es remet a les últimes accions que s'han portat a terme, com el control econòmic o la recent lluita contra la violència, una posada en marxa que també va frenar Villar. «No sé què vol dir amb això de la ingerència. Sempre allargaré la mà a Villar per treballar junts, però s'ha de veure si l'accepta o segueix com últimament, sense anar a les reunions i sense parlar-nos», va dir Cardenal.

Notícies relacionades

EL DESAFIAMENT DEL 98 / El repte de Villar no és el primer que planteja al CSD. El 1998, sota el mandat de Jaime Lissavetzky al capdavant del CSD, Villar va fer cas omís de la petició de convocar eleccions abans dels Jocs de Pequín, cosa obligatòria per als esports que no havien aconseguit plaça per a aquells Jocs, entre els quals hi havia el futbol. Amb el suport de la FIFA, Villar es va sortir amb la seva. Precisament la FIFA podria arribar a excloure Espanya de les seves competicions si persisteix la guerra RFEF-CSD.

Mentrestant, Javier Tebas, president de la LFP, també va saltar a la palestra per queixar-se que Villar li va dir «gilipolles» a la junta de dimecres. En una carta a Villar, Tebas va lamentar que «s'empari en una falsa persecució i un victimisme per eludir la seva responsabilitat perquè exigir la justificació del que es fa amb els diners públics no és cap tipus d'intervencionisme».